nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

01.03.2017 Dagen Zonder Vlees zorgt in Wallonië voor meer heibel

De campagne ‘Dagen Zonder Vlees’ wordt voor het eerst ook in het zuiden van het land georganiseerd. Net als in Vlaanderen zijn de landbouwers geen fan, wat ze nog net iets harder laten merken. De Waalse landbouworganisatie FWA start de tegencampagne ‘40 dagen om onze landbouwers te steunen’ op de website jesuisagriculteur.be. FWA probeert de consument ervan te overtuigen dat minder vlees eten de planeet echt niet zal redden. Eerder haalde ook promotieorgaan APAQ-W fel uit naar het initiatief omdat na die 40 dagen zonder vlees de ‘opvoeding’ van de Waalse consument om voor lokaal geproduceerd vlees te kiezen van vooraf aan zou beginnen.

Op de website jesuisagriculteur.be lanceren de Waalse boeren tegenargumenten voor de campagne ‘Dagen Zonder Vlees’, die vooral gefocust is op de ecologische gevolgen van vleesconsumptie. Landbouworganisatie FWA wijst er onder meer op dat in Wallonië geen bossen moeten wijken voor de veehouderij en dat de uitstoot van broeikasgassen door de landbouw (10%) lager is dan de uitstoot door transport (14%) en verwarming van gebouwen (13%).

Specifiek aan herkauwers kan maar zes procent van de Waalse broeikasgasuitstoot toegerekend worden. “Een cijfer dat niet eens rekening houdt met de koolstofopslag in de bodems van graslanden. Wat gaan we zonder veehouderij doen met alle weiden die samen de helft van ons landbouwareaal uitmaken”, argumenteert FWA. Cijfermateriaal van ‘Dagen Zonder Vlees’ over onder meer de watervoetafdruk van vlees trekken de boeren in twijfel. Zij vinden dat enkel de directe waterconsumptie door het dier toegerekend mag worden aan een kilo biefstuk, en niet het regenwater dat op de akkers en weiden valt. Zo komen ze aan een watervoetafdruk van niet 15.000 liter maar slechts 60 liter per kilo rundvlees.

Verantwoordelijk consumeren, betekent volgens de landbouworganisatie vlees uit eigen regio kopen, rekening houden met de seizoenen bij voedingskeuzes en je maaltijden thuis bereiden. "Dat is een mooi gebaar voor het milieu en uw gezondheid", luidt het. Vegetarisme bepleiten door zwaar af te geven op de milieu-impact van vleesproductie slaat volgens FWA de bal mis omdat de Waalse vleesveehouderij op een duurzame leest geschoeid is. “Rundvee wordt hier extensief gehouden. Op een hectare weiland grazen niet meer dan twee dieren. Ze voeden zich met zo’n 25 kilo gras per dag en krijgen aanvullend 2 kilo krachtvoeder (bietenpulp, granen, …).”

Ook het argument dat we meer vlees eten dan goed is voor onze gezondheid wordt door de belangenverdedigers van de Waalse landbouwers afgeblokt. “Een Belg consumeert op jaarbasis 4,7 kilo rundvlees, wat neerkomt op amper 90 gram per week. Koop vers en lokaal want een biefstuk bevat minder vet dan een vleesvervanger gemaakt van tofu.” Over die tofu krijgen ze geen goed woord over hun lippen. Ook andere eiwitrijke alternatieven voor vlees, zoals kikkererwten en linzen, vallen in ongenade omdat het producten zijn die van overzee geïmporteerd worden. De Waalse boeren hebben ook in de gaten dat Bonduelle – “een firma die zijn conserven hier verkoopt maar geen kilo groenten van Belgische bodem gebruikt” – één van de sponsors is van de ‘Dagen Zonder Vlees’-campagne.

FWA hoopt met al die argumenten consumenten niet alleen te doen nadenken over de veggiecampagne maar hen er ook toe te bewegen om een petitie te ondertekenen ter ondersteuning van de lokale landbouwers. Kort na de lancering wees de teller al op enkele honderden steunbetuigingen. Ook in Vlaanderen geven de (belangenverdedigers van) producenten van vlees luidop te kennen dat er wat hapert aan de campagne ‘Dagen Zonder Vlees’. Niet alle organisaties reageren zo fel als FWA en APAQ-W in het andere landsgedeelte doen. Het Algemeen Boerensyndicaat en slachthuizenfederatie FEBEV spreken de hardste taal. Boerenbond reageert boos wanneer er fout cijfermateriaal verspreid wordt, bijvoorbeeld over de klimaatimpact van de veehouderij, maar laat zich genuanceerd uit over de campagneboodschap dat we met zijn allen minder vlees moeten eten.

Bron: eigen verslaggeving

Beeld: Jaklien Vandorpe (fotowedstrijd VILT)

Volg VILT ook via