nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

11.12.2014 Dakmoestuin wint publieksprijs Innovatiecampagne

Het project Roof Food van de Gentse Sabien Windels heeft de publieksprijs van de 9de Innovatiecampagne gewonnen. Roof Food is een coöperatief stadslandbouwproject gekoppeld aan een vegetarische cateringzaak, dat soepen en dagschotels levert aan bedrijven in Gent. Sabien wint met haar publieksprijs een extra opleidingscheque van 1.500 euro. Het is de eerste keer dat KBC en het Innovatiesteunpunt van Boerenbond een publieksprijs uitreiken.

Op de Innovatieavond (20 november) maakte het Innovatiesteunpunt bekend dat het publiek tot 9 december de kans had te stemmen op hun favoriet uit de 10 gelauwerde projecten. Daarna volgde een nek-aan-nekrace tussen de projecten van Yves De Bie (nieuw type van konijnenkooi), Kevin Schietecatte (ambachtelijke tomatenpuree) en Sabien Windels (dakmoestuin). Sabien Windels wist uiteindelijk toch de meeste stemmen te ronselen, en wint daarmee een extra opleidingscheque.

Haar project Roof Food is intussen al opgestart. De eigen moestuin van 500m² op de daken van het Gentse bedrijventerrein De Punt wordt momenteel aangelegd. De groenten die vandaag verwerkt worden tot soep en dagschotels, zijn dan ook afkomstig uit andere stadsmoestuinprojecten. Bedoeling is dat het bedrijf zo een coöperatieve vormt. Ook buurtbewoners worden trouwens betrokken. Zij kunnen onder meer compostmateriaal leveren en (vrijwillig) instaan voor het onderhoud van de dakmoestuin.

Wat de catering betreft, mikt Sabien op bedrijven uit Gent. Momenteel levert ze alleen aan bedrijven aan de Zuiderpoort, maar daar zouden komend jaar meer locaties moeten bijkomen. Alles wordt bovendien geleverd per fiets, in recycleerbare verpakking. Op die manier is Roof Food ook een ecologisch project, dat zijn CO2-uitstoot binnen de perken houdt. Op het menselijke vlak scoort het project ten slotte ook goed, want door te kiezen voor sociale tewerkstelling geeft het mensen die niet passen binnen het reguliere arbeidscircuit een nieuwe kans.

Meer info: www.rooffood.be  

Bron: eigen verslaggeving

Beeld: Innovatiesteunpunt

Volg VILT ook via