nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

07.01.2019 Dan toch geen varkenspest aan Franse grens

Tussen Kerstmis en Oudjaar ontstond onzekerheid of de Afrikaanse varkenspest zich had verspreid richting Franse grens, maar dit blijkt nu niet zo te zijn. De maatregelen die ons land heeft genomen, zijn tot op heden effectief geweest en er zijn geen besmette zwijnen buiten het gecontroleerde gebied gevonden. Er werden wel dode everzwijnen gevonden direct aan de grens met Frankrijk, maar de kadavers testten negatief voor het Afrikaanse varkenspestvirus.

In tegenstelling tot wat in een soort Franse ’paniekaanval’ werd gesuggereerd, waren de elf kadavers die rond Kerst bij de Franse grens werden gevonden, niet besmet met het Afrikaanse varkenspestvirus. Op dit moment werden in Wallonië 780 wilde zwijnen verzameld, waaronder 643 in de beschermde zone van 90.000 hectare. Binnen de kernzone werden tot nu toe 245 besmette kadavers gevonden.

EU-Commissaris voor Gezondheid, Vytenis Andriukaitis, meldde tijdens een recente conferentie over varkenspest, dat de ongecontroleerde verspreiding van wilde zwijnen in Europa een belangrijke factor is in de verspreiding en persistentie van het virus. Hij riep daarom op om effectieve jachtmethoden op te nemen in de algemene strategie om de ziekte te bestrijden. Duitsland, dat al geruime tijd een uitbraak vreest, nam vorig jaar al drastisch maatregelen. Er werden meer dan 830.000 zwijnen geschoten, een toename van 42 procent ten opzichte van het jachtseizoen daarvoor.

Bron: Boerenbusiness

Volg VILT ook via