nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

18.06.2015 Danone investeert 13,5 mln euro in fabriek in Rotselaar

Zuivelgroep Danone heeft in haar fabriek in Rotselaar twee nieuwe productielijnen voor roeryoghurt ingehuldigd. Het gaat om een investering van 13,5 miljoen euro, verspreid over twee jaar. Dit zorgt voor een verhoging van de productie met meer dan 40 procent. Tot nog toe was de fabriek in Rotselaar gespecialiseerd in de productie van drinkyoghurt. “Met deze investering schrijft de fabriek in Rotselaar een nieuw hoofdstuk in haar geschiedenis. Het wordt bovendien één van de belangrijkste yoghurtproductiesites in Europa en één van meest moderne in de wereld”, zegt Kris Geeraert, general manager van Danone Dairy Benelux.

Het merk Danone, dat in 1919 in Barcelona werd opgericht, vestigde zich in 1930 in België. Rond 1950 start de zuivelgroep met de productie in Rotselaar, een joint venture met een plaatselijke onderneming. Zowat tien jaar later bouwt Danone haar eigen productie-eenheid in de Vlaams-Brabantse gemeente. Het is hier dat in 1994 de drinkyoghurt Actimel het levenslicht ziet. “Actimel is een 100 procent Belgische innovatie die is uitgegroeid tot een groot merk dat vandaag aanwezig is in alle uithoeken van de wereld”, legt Geeraert uit.

Actimel en andere drinkyoghurts, zoals Danonino en Danacol, vormden tot voor kort dan ook de belangrijkste producten voor Danone Rotselaar. Maar met de investering van 13,5 miljoen euro krijgt de fabriek er naast de tien drinkyoghurtlijnen, nu ook twee nieuwe productielijnen voor roeryoghurt bij. Op die lijnen zullen onder meer yoghurt van het merk Activia en Vitalinea geproduceerd worden. Het dagelijks productievolume in de fabriek stijgt met deze nieuwe lijnen met 40 procent en komt bovenop de vijf miljoen drinkyoghurtflesjes die dagelijks de deur uit gaan. Met deze diversificatie zal Danone in Rotselaar meer dan 180 verschillende referenties produceren voor zijn Europese klanten.

“Onze productiesite beschikt over belangrijke troeven die al decennialang hun waarde bewijzen: een ideale ligging in hartje Europa, hoogopgeleid personeel en verse melk van hoogstaande kwaliteit van de nabijgelegen melkveebedrijven”, licht de general manager toe. “Dat zijn troeven die ook het moederbedrijf niet zijn ontgaan.” Deze nieuwe investering van 13,5 miljoen euro komt bovenop een continue stroom van financiële injecties die tussen 2003 en 2014 samen goed waren voor 105 miljoen euro.

Danone Rotselaar telt vandaag zo’n 370 werknemers in de fabriek en de logistieke keten. Nieuwe werkgelegenheid creëert de investering niet meteen. “In 2013 voerde Danone een enorme herstructurering door in Europa. Omdat er ten tijde van die herstructurering al werd rekening gehouden met de investering in Rotselaar wordt er op korte termijn geen nieuw personeel aangeworven. We verwachten naar de toekomst toe wel een verdere productiestijging, wat de tewerkstelling op termijn ten goede moet komen”, aldus Kris Geeraert.

De melk die op de site in Rotselaar wordt verwerkt, verzamelt Danone bij 107 melkveehouders in Vlaams-Brabant, Limburg en Antwerpen. Samen leveren zij zo’n 105 miljoen liter melk op jaarbasis. “Omdat melkophaling niet onze core business is, hebben we in 1996 met zuivelonderneming Olympia de joint venture Danone Hombourg Recolte opgericht die instaat voor de melkophaalrondes bij de melkveehouders”, vertelt de topman van Danone Dairy Benelux.

Zowat 95 procent van de productie in Rotselaar is bestemd voor export, voornamelijk naar negen van de ons omringende landen. Die sterke focus op export werd geprezen door minister-president Geert Bourgeois die aanwezig was tijdens de inhuldiging van de nieuwe productielijnen. “Export is de motor van de Vlaamse economie. Wij exporteren per hoofd van de bevolking drie keer meer dan exportreus Duitsland”, zei hij. In dat kader wees Bourgeois ook op de kansen die het vrijhandelsverdrag met de Verenigde Staten de Vlaamse economie kan bieden. “Al betekent dat niet dat we onze Europese standaarden op vlak van milieu, gezondheid en personeel moeten loslaten”, klonk het nog.

Bron: eigen verslaggeving

Volg VILT ook via