nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

13.02.2018 De Belgische rol in de opgang van palmolie

Wie vandaag palmolie zegt, denkt spontaan aan de gigantische plantages in Zuidoost-Azië en de daaraan gekoppelde ontbossing. In een nieuwe Eos-reportage wordt de niet geringe Belgische bijdrage in dat verhaal gereconstrueerd. Het intussen al lang ter ziele gegane Institut national pour l’étude agronomic du Congo belge (INEAC) in Belgisch Congo ontpopte zich halfweg vorige eeuw tot het belangrijkste praktijkonderzoekcentrum voor palmolie in de wereld. 

Palmolie is niet weg te denken uit ons hedendaags consumptiepatroon. In een nieuwe Eos Tracé-reportage wordt ingezoomd op de ontstaansgeschiedenis van de huidige oliepalmteelt. Daarin speelt Belgisch Congo een opgemerkte rol. Van 1934 tot 1960 wordt in het Institut national pour l’étude agronomic du Congo belge baanbrekend praktijk- en veredelingsonderzoek verricht, met een vertienvoudiging van de palmolieopbrengst tot gevolg, tot 5.000 liter olie per hectare.

Vanaf de jaren vijftig kwam ook in Azië de ontwikkeling van de palmolie-industrie op gang, maar uiteindelijk was het niet de concurrentie uit Zuidoost-Azië die voor ondergang van de Congolese palmoliesector zorgde, wel het wanbeleid na de dekolonisering, zo leren we. Vandaag wordt hier en daar rond de grote Congolese steden palmolie geteeld door kleinschalige boeren die een stabiel inkomen proberen te puren uit het populaire gewas.

Lees het volledige artikel hier

Bron: Eos

Volg VILT ook via