De jaarlijkse Europese visvoorraad is opgebruikt

In de Europese Unie werd dinsdag de European Fish Dependence Day bereikt. “Dat betekent dat de Europeanen alle vis die dit jaar in de Europese wateren kan worden gevangen of in viskwekerijen kan worden grootgebracht, hebben opgebruikt”, aldus milieuorganisatie WWF. De rest van het jaar is Europa afhankelijk van invoer van buiten Europa. “Als de visbestanden in het noordoosten van de Atlantische Oceaan hersteld zouden worden, zou de zelfvoorzienendheid van de Europese Unie met bijna drie maanden opschuiven”, klinkt het bij WWF.
10 juli 2019  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 14:50
Lees meer over:

In de Europese Unie werd dinsdag de European Fish Dependence Day bereikt. "Dat betekent dat de Europeanen alle vis die dit jaar in de Europese wateren kan worden gevangen of in viskwekerijen kan worden grootgebracht, hebben opgebruikt", aldus milieuorganisatie WWF. De rest van het jaar is Europa afhankelijk van invoer van buiten Europa. "Als de visbestanden in het noordoosten van de Atlantische Oceaan hersteld zouden worden, zou de zelfvoorzienendheid van de Europese Unie met bijna drie maanden opschuiven", klinkt het bij WWF.

Volgens WWF eet een gemiddelde persoon in de Europese Unie elk jaar 22,7 kilogram vis. Dat is een pak meer dan de hoeveelheid vis die uit de nationale en Europese wateren kan worden gehaald en via aquacultuur wordt gekweekt. Het aanbod afgezet tegen de consumptie, geeft een graad van zelfvoorziening van 52 procent. Of met andere woorden: bijna de helft van de in de Europese Unie geconsumeerde vis moet van elders ingevoerd worden.

De graad van zelfvoorziening is erg verschillend per land. Lidstaten die niet aan de zee liggen, zijn het meest afhankelijk van invoer. Maar ook België, dat een kleine vloot vissersboten heeft, komt maar op 14 procent zelfvoorziening. Fish Dependence Day valt in ons land al op 22 februari. Aan de andere kant vangen Estland, Ierland, Kroatië en Nederland genoeg vis om zelfvoorzienend te zijn.

WWF pleit voor ambitieuze visserijplannen op lange termijn, waarbij er allereerst nog meer maatregelen moeten komen tegen overbevissing. "Als de visbestanden in het noordoosten van de Atlantische Oceaan hersteld zouden worden, zou de zelfvoorzienendheid van de Europese Unie met bijna drie maanden opschuiven", klinkt het. "Dan zou Fish Dependence Day niet op 9 juli vallen, maar op 2 oktober." De milieuorganisatie roept consumenten ook op om in de winkel altijd te kiezen voor duurzame vis.

Bron: Belga

Beeld: Departement Landbouw en Visserij

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek