nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

26.03.2018 "De koek wordt voor iedereen in voedselketen kleiner"

Schapruimte bij een retailer is o zo belangrijk voor de verkoopcijfers van voedingsfabrikanten. Zij voelen de ongelijke machtspositie net zozeer als de primaire producenten. Dat maakt Vlaams volksvertegenwoordiger Grete Remen (N-VA) duidelijk in een interview met VILT. Ze voegt er meteen aan toe dat ook de retail onder grote druk staat, onder meer door e-commerce en grensaankopen. “De koek wordt kleiner voor iedereen. Alle schakels in de voedselketen hebben het moeilijk”, zegt Chris Moris van sectorfederatie FEVIA. De dialoog binnen het Ketenoverleg moet voor meer begrip voor elkaars problemen zorgen.

In de retail is een machtsconcentratie bezig, waarbij grote warenhuisketens zich verenigen in aankoopcentrales om over nog grotere volumes te kunnen onderhandelen. Leveranciers worden onder druk gezet zodat de consument gelokt kan worden met scherpe promo’s. Grete Remen betreurt die eenzijdige focus op prijs. Als onderneemster in de voedingsindustrie en als politica maakt ze zich daar zorgen over.

Beterschap lijkt niet meteen in zicht want Albert Heijn ontdekte ons land en maakt naam als prijsbreker. Een Belg moet al niet ver rijden voor een supermarkt zodat de concurrentie alleen maar groter wordt. De grootste retailer in ons land zoekt met Colruyt CRU en Bioplanet naar meerwaarde, maar blijft in de meeste winkels de laagste-prijsformule hanteren. Bovendien zet e-commerce de verkoopcijfers van de gangbare retail onder druk.

De druk op de ketel is naar verluidt zo groot dat de handelspraktijken er onder gaan lijden. Remen merkt dat risico’s niet altijd netjes voorwaarts in de keten afgewenteld worden. Helemaal vooraan de voedselketen zit de boer, die volgens haar mee de dupe is. De bestaande gedragscode voor eerlijke handelspraktijken in de voedselketen moet de scherpe kantjes van de commerciële relaties vijlen. Binnen het Ketenoverleg tussen de verschillende schakels is de stap gezet naar een versterkte geschillenregeling voor bedrijven die het niet nauw nemen met de gedragscode.

Moet de overheid zich de handelsrelaties in de voedselketen aantrekken? Die vraag legde VILT voor aan Grete Remen, en gelijktijdig ook aan Chris Moris die de ondervoorzitter van het Ketenoverleg is en voedingsfederatie FEVIA leidt. Lees de wekelijkse duiding ‘Wetgeving rond oneerlijke handelspraktijken mag dialoog niet in de weg staan’.

Bron: eigen verslaggeving

Beeld: Jelle Goossens i.o.v. Rikolto

Volg VILT ook via