nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

14.03.2019 "De landbouw is vooral de oplossing, niet het probleem"

Elk weekend serveert de krant De Tijd zijn lezers een ‘ontbijt-interview’, letterlijk. Vorig weekend schoof de krant mee aan de ontbijttafel van Boerenbondvoorzitter Sonja De Becker. Die tafel stond voor de gelegenheid in het Proefstation voor de Groenteteelt in Sint-Katelijne-Waver, een plek waar wetenschappelijke onderzoekers en de landbouwsector samen naar oplossingen zoeken voor de vele uitdagingen waar ze voor staan. “Er gebeurt zoveel in onze sector, maar het komt zo weinig in de aandacht”, reageert De Becker. “Dus moet ik dit soort kansen benutten om het te laten zien.” De toon is gezet voor een interessant gesprek over innovatie, de klimaatopwarming en economie.

Waarover gaan de gesprekken zoal aan de ontbijttafel? In het gesprek tussen De Tijd-journalist Ben Serrure en Boerenbondvoorzitter Sonja De Becker gaat het over actuele thema’s, de klimaatopwarming bijvoorbeeld. Een onderwerp dat de laatste weken ons dagelijks nieuws domineert. De voorzitter van Boerenbond acht het tijd dat haar sector wordt gezien als een partner in de strijd tegen klimaatopwarming, in plaats van als de vijand. “Ja, we zijn een deel van het probleem. Net zoals elke economische actor er één is. Maar we zijn vooral een deel van de oplossing. En daarin kunnen we alle steun heel goed gebruiken.”

Nog een onderwerp dat de revue passeert: het economische belang van de sector. De FOD Economie analyseerde onlangs nog de structurele evolutie die de Belgische landbouw de voorbije jaren doormaakte. Binnen de agrovoedingsindustrie als geheel krimpt het aandeel van de landbouwsector, concludeerden de economen. Met nog 0,6 procent van het bruto binnenlands product en 60.000 werknemers op het conto vertegenwoordigt Boerenbond eigenlijk een relatief kleine achterban. Maar de organisatie is nog steeds een sociaal-economische en politieke kracht om rekening mee te houden. Zo zetelt Boerenbond nog steeds in de Groep van Tien, het orgaan voor sociaal overleg in dit land.

“Mijn voorganger Piet Vanthemsche zei wel eens dat Boerenbond boven zijn gewicht bokst’, zegt Sonja De Becker. “Maar daar ben ik het niet mee eens. We hebben 16.000 leden, behartigen ook de belangen van 200.000 plattelandsbewoners, en zijn als organisatie economisch relevant. Het is die combinatie die ervoor zorgt dat er wordt geluisterd als het nodig is. Bovendien heeft de landbouw rechtstreeks misschien aan economisch belang ingeboet, maar boeren blijven wel een cruciale spil in de veel grotere voedingssector, goed voor 150.000 banen. Met dat multiplicatoreffect moet je ook rekening houden.”

“In het sociaal overleg ken ik wel mijn plaats”, voegt ze er glimlachend aan toe. “Ik zal nooit eerste viool spelen. Maar dat wil niet zeggen dat we daar ons nut niet meer hebben. Soms moet iemand erop wijzen wat de impact van een maatregel is op kleinere bedrijven, die nog steeds de ruggengraat van onze economie uitmaken. Zo zie ik mijn rol.”

Lees het volledige interview met Sonja De Becker hier.

Bron: De Tijd

Beeld: Boerenbond

Volg VILT ook via