nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

18.03.2019 "De Vlaamse landbouw is voor en niet tegen het klimaat"

Via haar blog die opgepikt werd door het weekblad Landbouwleven en nu ook door VRT vertelt de jonge melkveehoudster Julie Van Boven over de inspanningen die zij en andere landbouwers doen voor het klimaat. Ze kroop in haar pen omdat koeien het moeten ontgelden tijdens klimaatbetogingen. Het idee om de veestapel te verkleinen, stuit vanzelfsprekend op weerstand in boerenmidddens. Toch kan de maatschappij rekenen op zijn boeren om mee te werken aan een beter klimaat. “Die wil is er zeker, net omdat we enorm afhankelijk zijn van het weer. Hittegolven of extreme regenval doen gewassen verloren gaan. Koeien krijgen last van hittestress. We hebben er dus alleen maar voordeel bij om klimaatinspanningen te leveren”, schrijft Julie.

Julie Van Boven is een jonge melkveehoudster uit Schorisse, een deelgemeente van Maarkedal in Oost-Vlaanderen. Ze deelt haar passie voor het boerenleven via de blog ‘De avonturen van een boerenmeid’, en won daarmee in 2017 een ‘Farm Web Award’ tijdens landbouwbeurs Agribex in Brussel. Haar bijdrage over de klimaatinspanningen van de Vlaamse landbouw in het algemeen en de eigen inspanningen op het melkveebedrijf dat ze samen met haar ouders runt, wordt druk gelezen. Het weekblad Landbouwleven pikte het op en nu publiceert ook VRT het als een opiniestuk in reactie op de klimaatspijbelaars.

“Mijn blogbericht over het klimaat werd veel gelezen en druk gedeeld op Facebook, maar ik wou nog meer mensen bereiken”, vertelt Julie, die erg blij is met het resultaat: “Ik had het gevoel dat het in eerste instantie vooral door een publiek uit de landbouwsector werd gelezen, terwijl ik me wou richten tot de burgers en de klimaatspijbelaars. Daarom stuurde ik de blog in als opiniestuk voor VRT NWS en na enkele weken over en weer mailen, werd mijn geduld beloond.” De jonge melkveehoudster is niet aan haar proefstuk toe en belooft dat ze het boerenleven zal blijven delen “zoals het werkelijk is”. Dat is haar manier om boer en burger dichter bij elkaar te brengen.

Meer weten? Lees het opiniestuk Vlaamse koeien zijn niet de boosdoener op VRT NWS of Julie’s blog ‘De avonturen van een boerenmeid’.
 

Bron: eigen verslaggeving

Beeld: Julie Van Boven

Volg VILT ook via