nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

29.08.2018 Deense landbouw in diepe crisis

Deense landbouwers bevinden zich in de zwaarste crisis sinds 2009, toen de financiële crisis toeslag. “Naast de lagere gewasopbrengsten door de extreme droogte, kampen vooral varkenshouderijen met rode cijfers”, laat het Deense agrarisch onderzoekscentrum Seges weten. “De prijzen van varkensvlees zijn laag, terwijl de voerprijzen de pan uit rijzen. Er wordt gevreesd voor een golf van faillissementen.”

De Deense land- en tuinbouw heeft het de afgelopen tien jaar zwaar te verduren gekregen. De Russische importsancties troffen de export, de beëindiging van het melkquotum had grote gevolgen voor de zuivelsector en deze zomer is er de extreme droogte. Daarbovenop zorgde de financiële crisis in Europa voor een fikse daling van de grondprijzen en economische verliezen. Verwacht wordt dat ook de Brexit de komende jaren de winsten zal doen dalen.

Volgens cijfers van het Deens agrarische onderzoekscentrum Seges stonden aan de start van dit seizoen 1.500 van de 9.500 Deense landbouwbedrijven in het rood. “Door de droogte zijn daar naar schatting 300 ondernemingen bijgekomen, die voorheen een positief saldo draaiden”, klinkt het. De komende maanden worden dan ook meer faillissementen verwacht.

Het totale agrarische inkomen van Denemarken neemt dit jaar naar schatting met 1 miljard euro af, dat becijferde de Deense brancheorganisatie L&F voor landbouw en voedselverwerking. “Vorig jaar nam het nog toe met maar liefst 698 miljoen euro”, aldus de organisatie. “Het resultaat is in bijna tien jaar tijd niet zo slecht geweest. De droogte kost bedrijven in totaal meer dan 800 miljoen euro.”

Vooral Deense varkenshouders hebben het zwaar. De vleesprijzen zijn langdurig laag en de voederkosten stijgen snel. Seges raamt dat een gemiddelde varkenshouderij dit jaar 220.000 euro in het rood komt te staan, goed voor vijf keer het gemiddeld jaarinkomen. In deze sector worden dan ook de grootste klappen verwacht.

Bron: Boerenbusiness

Volg VILT ook via