nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

18.07.2018 Definitieve landbouwcijfers per gemeente

Statistiekbureau Statbel deelt mee dat de definitieve cijfers van de landbouwtelling per gemeente beschikbaar zijn. Dat wil zeggen dat je voor elke gemeente kan nagaan hoeveel landbouwbedrijven er vorig jaar actief waren, wat zij telen en welke dieren zij houden. Gemeenten met meer dan 200 actieve landbouwbedrijven vind je vooral in de provincie West-Vlaanderen. De lijst wordt aangevoerd door Diksmuide (353 landbouwbedrijven), Poperinge (345) en Ieper (327). Buiten de kustprovincie verdienen Hoogstraten (332) en Wuustwezel (269) in de provincie Antwerpen en de Oost-Vlaamse gemeente Beveren (299) de stempel van echte landbouwgemeente.

In de door Statbel gepubliceerde landbouwcijfers krijg je op het niveau van de gemeenten inzicht in de structuur van de landbouwsector. Zowel het landbouwareaal, het aantal landbouwbedrijven, de veestapel en de verschillende teelten worden telkens apart vermeld. Zo kom je bijvoorbeeld te weten dat er in Wingene meer dan 141.000 varkens huizen en bijna 1 miljoen kippen. Korrelmaïs is er als teelt erg populair (bijna 4.000 hectare) omdat het benut kan worden als voeder voor de varkens. Een heel ander type landbouw tref je bijvoorbeeld in Hoogstraten aan, waar melkveehouderij en glastuinbouw de uithangborden zijn. Je vindt er 178 hectare aan serres en 1.900 hectare kuilmaïs als voeder voor de koeien.

Een echte landbouwtelling op het niveau van de gemeenten werd in 2017 niet gehouden. De cijfers zijn afkomstig van administratieve databanken gecombineerd met doelgerichte enquêtes.

Meer info: Landbouwcijfers 2017

Bron: eigen verslaggeving

Volg VILT ook via