Demir wil beslissing over Groene Delle herbekijken

Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) wil het dossier Groene Delle opnieuw gaan bekijken. Dat doet ze nadat er 4.500 bezwaren en 34.000 handtekeningen kwamen tegen het voornemen van de Vlaamse regering om het 23 hectare grote Limburgse natuurgebied om te vormen tot een industriezone. De Limburgse landbouwers zouden ook getroffen worden door deze beslissing, want zij moeten 13 hectare landbouwgrond afstaan dat ter compensatie moet omgezet worden in natuurgebied.
20 augustus 2020  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 14:56

Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) wil het dossier Groene Delle opnieuw gaan bekijken. Dat doet ze nadat er 4.500 bezwaren en 34.000 handtekeningen kwamen tegen het voornemen van de Vlaamse regering om het 23 hectare grote Limburgse natuurgebied om te vormen tot een industriezone. De Limburgse landbouwers zouden ook getroffen worden door deze beslissing, want zij moeten 13 hectare landbouwgrond afstaan dat ter compensatie moet omgezet worden in natuurgebied.

Het Groene Delle-dossier kent een lange geschiedenis. Het dossier ligt al 16 jaar op de tafel van verschillende Vlaamse regeringen en doet al die tijd al stof opwaaien. In 2004 werd de Groene Delle voor het eerst besproken in de regering-Somers die nieuwe industrie rond het Albertkanaal wil aantrekken. Pas in 2014 valt de definitieve beslissing bij de regeringsonderhandelingen. Frieda Brepoels en Jan Peumans, twee Limburgse NV-A’ers, wilden kost wat kost vermijden dat de keuze viel op het naburige Munsterbos. Bij wijze van compromis werd toen beslist om een deel van de Groene Delle om te vormen tot industriegebied.

Meteen van bij de start was er protest tegen deze beslissing. Toch voerde toenmalig leefmilieuminister Joke Schauvliege (CD&V) het afgesproken planningsproces uit, maar tot een definitieve beslissing komt het niet. Wanneer Schauvliege begin 2019 ontslag neemt als minister, belandt het dossier opnieuw in de koelkast. Tot huidig omgevingsminister Zuhal Demir in mei van dit jaar besliste om definitief fiat te geven voor de omvorming tot industriezone. De minister noemde het “een compromis tussen natuurbehoud en economische ontwikkeling”.

In volle coronacrisis

Al snel kwam er heel wat kritiek op deze beslissing. In volle coronacrisis was de burger immers natuur in de eigen omgeving meer gaan appreciëren en bovendien kreeg Vlaanderen af te rekenen met droogte, net omdat natte natuurgebieden als de Groene Delle de afgelopen decennia één voor één verdwenen. De hittegolf van augustus maakte daarnaast duidelijk dat de klimaatverandering in volle gang is en dat er nood is aan plekken om afkoeling te zoeken. De plas in de Groene Delle is daar ideaal voor.

Een breed front trok ten strijde tegen de beslissing van Demir: buurtbewoners al dan niet gegroepeerd in actiegroepen, natuurorganisaties, ‘Dwaze Grootouders voor het Klimaat’ en ook landbouwers. Tijdens het openbaar onderzoek dieden zij in totaal 4.500 bezwaren en 34.000 handtekeningen in.

Dit breedgedragen verzet lijkt de minister te overtuigen. “De Limburger heeft een duidelijke boodschap gestuurd naar de Vlaamse regering. Er wordt ons gevraagd om ons huiswerk opnieuw te doen en dat is exact wat ik ga doen”, liet ze optekenen in Het Laatste Nieuws.

Voka Limburg betreurt de gewijzigde houding van de minister. “In volle economische crisis verandert de Vlaamse regering het geweer van schouder en telt een gemaakt akkoord in vraag. Dat is ongezien. Daarbij betreuren wij de laakbare methodiek van de groene bewegingen waarbij men via sociale media voorgedrukte bezwaarschriften verspreidt waarbij mensen enkel hun handtekening onder moeten plaatsen”, zegt Kris Claes van de Limburgse koepel van werkgeversorganisaties.

Strategische zet

Het Belang van Limburg noemt de bocht die minister Demir lijkt te nemen een strategische zet. “Ze kan op die manier scoren in Limburg en het kan ook helpen bij haar verdere profilering als de minister die breekt met het Schauvliege-verleden en het opneemt voor het natuurbehoud. Zo wil Demir tegen 2030 10.000 hectare extra bos in Vlaanderen. Bovendien zou de omvorming van de Groene Delle tot industriezone ook ingaan tegen haar ambities op het vlak van de droogtebestrijding”, zo staat te lezen.

Bovendien merkt de Limburgse krant ook op dat men bij N-VA al langer de strategisch-electorale afweging heeft gemaakt dat met het domein Leefmilieu stemmen te winnen vallen. “Net zoals Ben Weyts tijdens de vorige legislatuur van dierenwelzijn een wingewest maakte door het op te tillen tot een echte bevoegdheid, past de focus op natuurbehoud in de huidige tijdsgeest. Het thema spreekt veel kiezers, ook niet-Groen-stemmers, aan en bezorgt N-VA een zachtere, groene flank waar de partij al langer nood aan had”, aldus nog Het Belang van Limburg.

Bron: Het Belang van Limburg / Het Laatste Nieuws

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek