nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

22.08.2018 Denemarken bouwt hek om varkenspest tegen te houden

Denemarken is van plan een hek aan de Duitse grens te bouwen om de Afrikaanse varkenspest buiten te houden. Volgend jaar zullen de Denen starten met de bouw van de 70 kilometer lange omheining. Volgens critici zal het hek van 1,5 meter hoog niet werken en de dieren in het wild schaden. “Het is alleen maar een symbolisch gebaar om tegemoet te komen aan boeren en anti-immigranten sentiment”, klinkt het. De Afrikaanse varkenspest woedt vooral in de Baltische staten, Polen en Roemenië.

Denemarken gaf de definitieve goedkeuring aan het bouwen van een controversieel hek van 70 kilometer langs de grens met Duitsland om zijn gigantische varkensvleesindustrie te beschermen tegen Afrikaanse varkenspest. Het 1,5 meter hoge en halve meter diepe hek loopt langs de hele Deens-Duitse grens, van de Waddenzee in het westen tot de Flensburg Fjord in het oosten. “Het hek wordt op zo’n manier gebouwd dat mensen en transport nog steeds vrij kunnen oversteken in overeenstemming met (de EU-grensvrije) Schengen-zone”, zei Bent Rasmussen van het Environmental Protection Agency van Denemarken. Hij gaf wel toe dat wilde dieren in theorie langs 15 gaten in het hek kunnen passeren waar het snelwegen, wegen en beekjes doorkruist.

Het hek, dat tegen het einde van 2019 gereed zou moeten zijn, werd in juni goedgekeurd door het parlement met de steun van de regering: de sociaal-democraten en de rechtse populistische Deense Volkspartij. Het Ministerie van Milieu gaf eerder deze maand haar definitieve goedkeuring voor het project, na de openbare raadplegingen.

De omheining is bedoeld om te voorkomen dat wilde zwijnen varkensfokkerijen infecteren met het varkenspestvirus. “Ongeveer 5.000 Deense varkensbedrijven exporteren jaarlijks 28 miljoen varkens, goed voor de helft van de Deense landbouwexport en vijf procent van alle export”, aldus de Deense Landbouw en Voedselraad. Het dodelijke virus - dat geen gevolgen heeft voor mensen of andere diersoorten – werd al aangetroffen in Estland, Letland, Litouwen en Polen. Momenteel is er nog geen geval van varkenspest gemeld in Duitsland, waardoor vragen rijzen over waarom het hek zelfs wordt gebouwd.

Volgens critici is het hek van 11 miljoen euro een verspilling van geld tegen een probleem dat niet bestaat. Milieuactivisten hebben ondertussen hun bezorgdheid geuit over het effect ervan op het ecosysteem. "We weten uit ervaringen over de hele wereld dat fysieke barrières zoals een hek de migratie van dieren beïnvloeden", reageert Thor Hjarsen, senior bioloog bij de World Wildlife Foundation in Denemarken, bezorgd. Herten, wolven, otters, vossen, jakhalzen en kraanvogels zouden hinder kunnen ondervinden van het obstakel op hun route.

In plaats van het virus aan te pakken, kan het hek een symbolisch effect hebben om de machtige varkenshouderijsector te laten zien dat de pro-landbouwregering iets doet en om de rechtse vleugel in Denemarken te sussen. "Niemand zal het toegeven, maar een van de redenen waarom het hek stemmen in het parlement kon krijgen was vanwege de rechtervleugel in Denemarken," zegt Hans Kristensen, jager, natuurauteur en expert op het gebied van migratie van wilde zwijnen. "Het hek zal geen wilde zwijnen tegenhouden, het zal ook migranten niet buiten houden, maar de symbolische waarde is immens voor de rechtervleugel."

Bron: Deutsche Welle / The New York Times

Beeld: Flickr Frederik De Buck

Volg VILT ook via