nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

16.12.2015 Determinatiemap bedreigde haaien en roggen voor vissers

Nadat vorig jaar hondshaai tot 'vis van het jaar' werd verkozen terwijl die moeilijk te onderscheiden is van de bedreigde kathaai, sloegen Natuurpunt, het Vlaams Instituut voor de Zee (VLIZ) en het Instituut voor Landbouw- en Visserijonderzoek (ILVO) de handen in elkaar. Een map met determinatiefiches en zoekkaarten voor elk van de dertig haai- en rogsoorten waar Belgische vissers mee te maken krijgen, moet ervoor zorgen dat bedreigde en niet-bedreigde soorten beter van elkaar onderscheiden kunnen worden. Zowel de Rederscentrale, de Vlaamse Visveiling en het maritiem opleidingsinstituut Mercator engageren zich, zo melden de partners van het project HAROkit. Dat is de afkorting voor ‘haaien- en roggenkit voor identificatie’.

"Verschillende soorten haaien en roggen zijn vrij moeilijk van elkaar te onderscheiden", zegt Krien Hansen van Natuurpunt. "Een correcte determinatie is dus belangrijk want sommige haai- en roggensoorten zijn met uitsterven bedreigd." Enkele van de meest bedreigde soorten mogen dan wel beschermd zijn, die bescherming krijgen ze niet als ze verward worden met een niet-beschermde soort, merkt ILVO-onderzoeker Kevin Vanhalst op.

Elk Belgisch vissersvaartuig krijgt nu een map met determinatiefiches en zoekkaarten mee, net als de medewerkers op de visveilingen van Oostende en Zeebrugge. Het determinatiemateriaal, en een educatief filmpje, zal verder ook voor vissers in opleiding gebruikt worden. Voor maritieme wetenschappers biedt de kit tot slot een kans op meer nauwkeurige cijfers, want dialectnamen en officiële namen worden vaak door elkaar gebruikt.

Er bestaat veel verwarring over de naamgeving van haaien en roggen. Soms worden verscheidene soorten met een dialectnaam benoemd die verschilt van de officiële benaming in de statistieken. Eén dialectnaam, bijvoorbeeld ‘wilde rog’, omvat soms meerdere soorten. Dat is één van de twee prioritair op te lossen knelpunten in het visserijbeleid, naast de verouderde lijst voor de registratie aan boord. Natuurpunt rekent op de dienst Zeevisserij om dit snel recht te zetten zodat de inspanningen van de sector om de soorten correct te determineren ook zichtbaar worden in de officiële statistieken.

Haaien en roggen zijn echte toppredatoren, maar geen doelsoort in de Belgische visserij. "De vissen belanden als bijvangst in de netten", aldus Krien Hansen. Als het om commerciële soorten gaat, kunnen ze worden aangeland en vermarkt in de visveiling." En als ze beter beschermd worden, zal het op termijn meer verantwoord zijn om niet bedreigde soorten zoals hondshaai en stekelrog te consumeren, merkt VLIZ nog op.

Meer info: Natuurpunt

Bron: Belga / Beleid.flits Natuurpunt

Volg VILT ook via