nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

15.09.2015 Diepteboringen voor geothermie in Mol gestart

In aanwezigheid van een rist hoge gasten zijn in Mol de boringen gestart voor de eerste diepte-geothermiecentrale in ons land. Bedoeling is warm water op te pompen en de energie te gebruiken als verwarmingsbron en eventueel om er elektriciteit mee te produceren. Dat meldt de Vlaamse Instelling voor Technologisch Onderzoek (VITO), dat het onderzoek leidt. Volgens de resultaten van eerdere metingen verwachten de onderzoekers op circa 3,6 kilometer diepte warm water te vinden, mogelijk tot 124 graden Celsius warm.

Op de site van VITO is gestart met een proefboring voor geothermie. Verschillende Vlaamse ministers, maar ook voormalig Duits minister Wolfgang Clement en een vijftigkoppige Chinese delegatie, onder leiding van vicepremier Liu Yandong, waren daarbij aanwezig. Met de boring wil VITO het beschikbare debiet aan warm water op bijna vier kilometer diepte in de ondergrond meten. Op basis daarvan wordt een geothermiecentrale gebouwd. De verwachtingen zijn hooggespannen, want zelfs in een minimale versie zou het volgens VITO om één van de grootste centrales gaan in West-Europa. Dat is buiten IJsland en Italië gerekend, waar de diepe ondergrond nog beter geschikt is voor geothermie.

VITO heeft de diepe ondergrond van de regio Mol in kaart gebracht tot op meer dan vier kilometer diepte. Volgens de resultaten van de metingen verwachten de onderzoekers op circa 3,6 kilometer diepte warm water te vinden, mogelijk zelfs 124 graden Celsius warm. Via twee boorputten willen ze dit warme water oppompen en het afgekoelde water terugpompen.

De onttrokken warmte zal worden gebruikt voor onder andere de verwarming van de VITO-gebouwen. Als het water warm genoeg is, zal in een volgende fase geprobeerd worden hiermee elektriciteit te produceren. Indien de omstandigheden in de ondergrond zeer gunstig zijn, kunnen nog twee tot drie boringen worden uitgevoerd. Daardoor kunnen ook bijvoorbeeld Mol-Donk en grote delen van de gemeente Dessel van warm water worden voorzien.

VITO toonde de gasten ook een prototype van een innovatieve boorkop, van liefst zes meter lang en 300 kilo zwaar, die even snel in rots kan boren als in zand- en kalksteen. De boorkop heeft al gefunctioneerd tot op een diepte van 300 meter. Tegen eind 2018 hoopt VITO de boortechnologie verder te ontwikkelen tot een diepte van vier à vijf kilometer diepte, en een omgevingstemperatuur van 240 graden Celsius. Daardoor zou diepe geothermie mogelijk worden in de rest van Vlaanderen doordat de boorkosten minstens gehalveerd worden. Bij de buren in Nederland experimenteren verschillende glastuinbouwers met geothermie, mede dankzij de knowhow van VITO.

Bron: Belga

Beeld: Scientias.nl

Volg VILT ook via