nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

05.07.2018 Dierenrechtenactivisten dringen slachthuis binnen

Een zeventigtal Belgische en Franse dierenrechtenactivisten zijn donderdagochtend vroeg binnengedrongen in het Exportslachthuis in Tielt. Ze gingen er vandoor met een varken en blokkeerden daarna de doorgang naar de slachtplaats. Een aantal actievoerders ketende zich vast aan de installaties in het slachthuis. De politie kwam massaal ter plaatse, maar alles is rustig verlopen. Het Exportslachthuis in Tielt kwam eerder al in opspraak toen een dierenrechtenorganisatie undercover beelden had gemaakt in het slachthuis om wantoestanden aan te kaarten. FEBEV, de beroepsvereniging van slachthuizen en uitsnijderijen, is niet te spreken over de actie van dierenrechtenactivisten.

"Rond 4.30 uur deze ochtend hebben tientallen actievoerders een zijdeur van het slachthuis geforceerd", bevestigt de politie van Tielt. Op dat moment waren verschillende werknemers van het Exportslachthuis aanwezig in het bedrijf, die onmiddellijk de politie verwittigden. Onder de actievoerders bevonden zich tientallen leden van de Franse organisatie 269 Libération Animale en de Belgische organisatie Bite Back. “We voeren actie uit protest tegen de vleesindustrie die dieren uitbuit en mishandelt”, vertelt Romain Perdrizet van 269 Libération Animale.

“Het slachthuis van Tielt is uitgerust met camerabewaking na een eerder schandaal maar eigenlijk wordt hier niks anders gedaan dan de situatie van uitgebuite dieren verslechteren”, klinkt het bij 269 Libération Animale. “Een schone dood onder videotoezicht is niet wat wij willen. Het is tijd dat deze nutteloze slachtingen beëindigd worden.” De dierenrechtenorganisatie is niet aan haar proefstuk toe. “Het is al de derde keer dat we dergelijke actie voeren”, vertelt actievoerder Romain Perdrizet. “Eerder dit jaar slaagden we erin om vier dieren uit het slachthuis van Anderlecht te bevrijden.” Alle bevrijde dieren worden opgevangen in het dierenasiel van de organisatie.

Rond 5.30 uur kwam de politie massaal ter plaatse om de activisten op te pakken. “Alles is eigenlijk vredevol verlopen”, zegt korpschef Claude Vandepitte. “We hebben zonder problemen de activisten kunnen losmaken die zich vastgeketend hadden. Uit eigen beweging wilden ze dat niet doen maar anderzijds hebben ze zich niet verzet tegen onze tussenkomst.” Volgens de politie riskeren de actievoerders verschillende aanklachten, waaronder diefstal met braak en eventuele bendevorming. De zaak is nu in handen van het parket.

Thomas De Roover-De Brauwer, de zaakvoerder van het slachthuis, betreurt de actie. “We zijn enorm verrast maar ook geschrokken en verbolgen over de manier waarop de actievoerders ons bedrijf zijn binnengedrongen. Eén varken werd hardhandig aangepakt, het dier werd over een hok gesleurd en meegenomen. Het varken werd in een auto geladen die daarna snel is weggereden. We vragen ons af of het dier in kwestie dit zal overleven. Als je een levend varken zo behandelt, ontstaat een stressreactie die kan leiden tot de spontane dood van het dier. Dat kan toch allerminst de bedoeling zijn van dierenactivisten? De actie heeft voor bijzonder veel stress gezorgd bij de dieren in het slachthuis.”

Ook FEBEV, de Federatie van het Belgische Vlees, is niet te spreken over de actie. Volgens de organisatie veroorzaakte de inval onnodig dierenleed en staat dit haaks op de inspanning die de sector levert voor het welzijn van de dieren. "Het is schokkend dat een belangengroep onder het mom van dierenwelzijn een slachthuis op zeer hardhandige manier kan binnenvallen en daarbij enkele dieren onnodige stress en verwondingen toebrengt", zegt Michael Gore, gedelegeerd bestuurder van FEBEV. "Dit soort acties heeft niets met dierenwelzijn of activisme te maken en moet sterk veroordeeld worden."

Niet alleen FEBEV, maar ook dierenrechtenorganisaties GAIA en Animal Rights plaatsen vraagtekens bij het optreden van hun Franse collega's. "Het was een ondoordachte actie die weinig bijdroeg tot de belangen van dieren", klinkt het. Animal Rights zegt meer te geloven in undercoverbeelden "zodat mensen zich een mening kunnen vormen en op die manier kunnen kiezen voor minder of geen vlees meer te eten". GAIA ziet als lichtpunt dat de actie de discussie over slachthuizen voedt. "Maar denken dat door dit soort acties alle slachthuizen zullen sluiten, geeft blijk van goedgelovigheid en niet van een doordachte strategie om dat te bereiken", luidt het.

Het exportslachthuis Debra-Meat kwam vorig jaar in het nieuws toen dierenrechtenorganisatie Animal Rights undercoverbeelden vrijgaf waarop te zien was hoe varkens werden mishandeld. Het bedrijf moest toen een tijdje dicht. Na extra maatregelen die de mishandeling van dieren moeten voorkomen, gaf Vlaams minister van dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA) groen licht om de activiteiten te hervatten. Het slachthuis Debra Meat wil sindsdien een modelslachthuis inzake dierenwelzijn zijn en voert daarom een transparant beleid en laat regelmatig bezoekers toe.

Bron: Het Laatste Nieuws / Belga

Volg VILT ook via