nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

16.05.2017 Digitale assistent voor meer arbeidscomfort

De West-Vlaamse ondernemers Sam Vanheule en Jonathan Sercu hebben met de Crodeon Reporter een apparaat ontwikkeld waarmee landbouwers zorgeloos vanop afstand de werking van hun beregeningshaspel kunnen opvolgen, of de temperatuur of vochtigheid in loodsen, stallen en serres. Voor de irrigatiehaspel betekent de toepassing een flinke stijging van het arbeidscomfort, aangezien landbouwers anders hun installatie zelf om de paar uren moeten gaan controleren. 

Irrigatie kan onder meer bij aardappelen en groenten voor een substantiële meeropbrengst zorgen, maar is arbeidsintensief: de irrigatiehaspels moeten regelmatig gecontroleerd worden. Daarom ontwikkelde het West-Vlaamse bedrijfje Crodeon de Crodeon Reporter, een klein bakje uitgerust met sensoren dat de waterdruk, de afstand van de haspel tot het kanon en de oprolsnelheid meet. Het systeem stuurt die informatie live door naar de smartphone of de computer van de gebruiker.

“Doordat mijn pa zelf landbouwer is, merkte ik dat dit een grote verzuchting was bij vele landbouwers in de regio”, legt Sam Vanheule uit. “Samen met Jonathan ging ik op zoek naar een oplossing voor hen zodat ze vanop afstand de toestand van hun haspel kunnen opvolgen en kunnen ingrijpen wanneer nodig.” Via de website www.crodeon.com kunnen de landbouwers alles op de voet volgen. Vanheule en Sercu ontwikkelden ook een sms-alarmsysteem. Wanneer er iets fout loopt, wordt de landbouwer onmiddellijk op de hoogte gebracht via een sms.

“Een dergelijk systeem voor de irrigatiehaspel is uniek”, zo klinkt het nog. “Onze Reporter kan ook gebruikt worden om in hangars, stallen en serres de temperatuur en vochtigheid op te volgen, of om het niveau van een waterput in de gaten te houden. De mogelijkheden zijn eindeloos.” Via het dashboard in de cloud kan je als gebruiker op elk moment de meest recente statusgegevens opvragen, waardoor het toestel ook makkelijk van op afstand te besturen is. Er hangt een prijskaartje aan van 1.750 euro.  

Bron: Het Nieuwsblad

Volg VILT ook via