Dit jaar 68% minder appels en 7% minder peren in België

De Belgische appeltelers zijn zeer zwaar getroffen door de late voorjaarsvorst. Ook de perenoogst zal lager zijn dan vorig jaar. Dat blijkt uit oogstramingscijfers van Boerenbond. Zo verwacht de sector dat in België 68 procent minder appelen en zeven procent minder peren zullen geoogst worden. Op Europees niveau zijn de verwachte dalingen kleiner met 21 procent minder appelen en één procent minder peren. Het is al voor het vierde jaar op rij dat de hardfruitsector het moeilijk heeft.
10 augustus 2017  – Laatste update 4 april 2020 15:36
Lees meer over:

De Belgische appeltelers zijn zeer zwaar getroffen door de late voorjaarsvorst. Ook de perenoogst zal lager zijn dan vorig jaar. Dat blijkt uit oogstramingscijfers van Boerenbond. Zo verwacht de sector dat in België 68 procent minder appelen en zeven procent minder peren zullen geoogst worden. Op Europees niveau zijn de verwachte dalingen kleiner met 21 procent minder appelen en één procent minder peren. Het is al voor het vierde jaar op rij dat de hardfruitsector het moeilijk heeft.

Naar jaarlijkse gewoonte ramen de Europese lidstaten rond deze periode van het jaar de te verwachten oogst van appelen en peren. De gegevens van alle lidstaten worden verzameld en brengen de verwachtingen voor de Europese productie in kaart. De oogstramingen voor België gebeuren door het Departement Landbouw en Visserij, in samenwerking met Boerenbond, het Verbond van de Belgische Tuinbouwcoöperaties (VBT) en de veilingen. Daarvoor werden 250 fruitteeltbedrijven bevraagd, verdeeld over alle Belgische provincies.

Uit de enquête blijkt dat we in België geconfronteerd zullen worden met een zeer lage appeloogst. De oogst wordt geraamd op 74 miljoen kilo, of 68 procent minder dan de appeloogst van vorig jaar. “En dat was door de extreem natte junimaand ook al geen goed fruitjaar”, zegt Boerenbond. Dat blijkt ook als de oogstraming van dit jaar naast het meerjarig gemiddelde wordt gelegd, dan bedraagt de daling 73 procent. De perenoogst wordt geraamd op ongeveer 301 miljoen kilo, zeven procent minder dan vorig jaar of 15 procent minder dan het meerjarig gemiddelde. “Deze lage cijfers zijn te wijten aan de vorstschade in april en de minder gunstige weersomstandigheden in het voorjaar”, verduidelijkt Boerenbond.

Op Europees niveau wordt eveneens een duidelijk lagere appeloogst verwacht, namelijk 9,3 miljoen ton of een daling met 21 procent ten opzichte van vorig seizoen. “Deze daling doet zich in heel Europa voor. De verwachting is bovendien dat er dit jaar, in vergelijking met andere jaren, proportioneel gezien meer appelen naar de industriemarkt zullen gaan dan naar de versmarkt”, klinkt het. Met dit jaar een aandeel van slechts één procent van de Europese appelproductie, is België een kleine speler op Europees niveau. Het areaal appelbomen daalde verder tot 6.164 hectare.

Het Belgische perenareaal is het afgelopen jaar gestegen tot 10.023 hectare. België blijft hierdoor een toonaangevend ‘perenland’, met 14 procent van de Europese productie. Zeker wat de topvariëteit conférence betreft, is de Belgische fruitsector onbetwistbaar de nummer één in Europa. Ongeveer 85 procent van de Europese perenproductie situeert zich in slechts vijf landen: Italië, Spanje, België, Nederland en Portugal. De Europese perenoogst wordt geschat op 2,1 miljoen ton, een daling van één procent ten opzichte van vorig jaar.

“Zeker voor appel is het commerciële seizoen moeilijk in te schatten”, laat Boerenbond weten in een persbericht. De Belgische sector verwacht dikkere appelen, omdat er minder appelen aan de boom hangen. Op kwaliteit wordt er echter niet ingeboet, het suikergehalte ligt goed, waardoor de appels zeer lekker zullen zijn. Bij peren merken we hetzelfde fenomeen: een goed suikergehalte en uitstekende smaak. Maar in tegenstelling tot de appels zullen de Belgische peren, in vergelijking met andere jaren, iets kleiner zijn.

De sector hoopt op een goede prijsvorming voor de producent. “Dit is noodzakelijk voor de verdere leefbaarheid van onze bedrijven. Naast de dramatische vorstschade dit seizoen, de stormschade vorig jaar, blijft ook het Russische embargo, nu al drie jaar van toepassing, zwaar doorwegen op onze fruitbedrijven”, meldt Boerenbond. “Bovendien werd dit embargo onlangs verlengd tot eind 2018.”

Omdat de hardfruitsector het al een tijdje moeilijk heeft, werd begin juli nog een ‘actieplan fruit’ gelanceerd door alle schakels in de fruitketen. Dat plan wil inzetten op de modernisering van de fruitbedrijven (nieuwe variëteiten, oogstprotectie, diversificatie, …) en het zoeken naar nieuwe afzetmarkten, vooral voor de peer. “Van cruciaal belang is echter ook de steun van de Belgische grootdistributie en de consument in hun bewuste keuze voor appels en peren van Belgische bodem”, benadrukt Boerenbond nog. 

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek