nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

04.07.2019 Draait landbouw op voor geschil EU-VS over vliegtuigen?

De Amerikaanse president Donald Trump dreigt met nieuwe importtarieven ter waarde van 4 miljard dollar op Europese goederen. CNN meldt dat vlees, kaas en fruit op de lijst van in totaal 89 producten staan. De Amerikaanse zender verduidelijkt dat de lijst die Trump’s administratie vrijgaf geen onmiddelijke gevolgen heeft voor de handel gelet op de spelregels van de Wereldhandelsorganisatie. USTR, het bevoegde ministerie, kondigde in april reeds een boycot aan van de import uit de EU. De lijst die toen gepubliceerd werd, vertegenwoordigt voor Europese bedrijven een exportwaarde van 21 miljard. Een sluimerend geschil over subsidies aan Airbus en Boeing ligt aan de basis van dit dispuut.

In 2004 beschuldigden de EU en VS elkaar van illegale staatssteun aan respectievelijk Airbus en Boeing. De Wereldhandelsorganisatie heeft het handelsdispuut nog niet uitgeklaard, dat naar verluidt erg complex is. Voor Amerikaans president Donald Trump is het duidelijk dat de Verenigde Staten geen schuld treffen, en het integendeel de Europese subsidies aan Airbus zijn die niet door de beugel kunnen.

Na de publicatie van een lijst met Europese importgoederen ter waarde van 21 miljard dollar in april doet Trumps administratie er nog een schepje bovenop. De aangekondigde handelsboycot zal met nog eens 89 producten ter waarde van 4 miljard dollar uitgebreid worden. Op de nieuwe lijst staan vooral landbouw- en voedingsproducten: vlees, zuivel, olijven en ander fruit, pasta, wafels, koffie, whiskey, enz. Daarnaast vind je er ook metalen platen en profielen op terug, evenals kunstmest (o.a. ammoniumnitraat en ureum). CNN verduidelijkt dat van een handelsembargo pas effectief sprake is als de Wereldhandelsorganisatie groen licht geeft. Hun oordeel wordt nog deze zomer verwacht.

Bron: CNN / eigen verslaggeving

Volg VILT ook via