Drie Brabantse initiatieven maken platteland aangenamer

Dankzij drie initiatieven van het provinciebestuur wordt het platteland in Vlaams-Brabant de komende jaren visueel aantrekkelijker en op sociaal vlak nog aangenamer. In samenwerking met de provinciale landbouwkamer lanceert de provincie een wedstrijd om landbouwers aan te moedigen hun bedrijf door middel van beplanting in het landschap te integreren. Gedeputeerde Monique Swinnen kon op Hoeve de Peinwinning ook een nieuwe overzichtskaart van alle mogelijke boerderijbezoeken voorstellen. Smulpapen zullen vooral blij zijn met de nieuwe brochure ‘Picknick een hoeve’.
6 mei 2014  – Laatste update 14 september 2020 14:25
Lees meer over:

Dankzij drie initiatieven van het provinciebestuur wordt het platteland in Vlaams-Brabant de komende jaren visueel aantrekkelijker en op sociaal vlak nog aangenamer. In samenwerking met de provinciale landbouwkamer lanceert de provincie een wedstrijd om landbouwers aan te moedigen hun bedrijf door middel van beplanting in het landschap te integreren. Gedeputeerde Monique Swinnen kon op Hoeve de Peinwinning ook een nieuwe overzichtskaart van alle mogelijke boerderijbezoeken voorstellen. Smulpapen zullen vooral blij zijn met de nieuwe brochure ‘Picknick een hoeve’.

Het gemengd landbouwbedrijf van Ann Distelmans en Nico Vandervelpen in Bekkevoort doet dit jaar voor het eerst mee aan ‘Boeren met klasse’. Dat is het netwerk van ondertussen 72 land- en tuinbouwbedrijven in Vlaams-Brabant die hun deuren openzetten voor het grote publiek. Zowel klassen als verenigingen, families en bedrijven gaan op boerderijbezoek. Dat verkleint volgens Monique Swinnen, gedeputeerde voor landbouw, de kloof tussen producent en consument. De deelnemende bedrijven zijn goed gespreid zodat een boerderijbezoek vrijwel om de hoek van elke school tot de mogelijkheden behoort. Het aanbod in type bedrijven is eveneens ruim.

Heel wat boerderijen uit het netwerk bieden overigens heerlijke hoeveproducten aan zodat bezoeken en proeven een leuke tandem vormen. Wat dat betreft, had de gedeputeerde met Hoeve de Peinwinning als locatie voor het persmoment goed gekozen. Het melkvee, de akkerbouw en de thuisverkoop van aardappelen op het bedrijf wekken de interesse op. Maar echt tot de verbeelding van bezoekers spreken, doen Ann en Nico met een hoevewinkel met verbruikszaal, een terras met mooi uitzicht, een speelweide en nog het meest van al met ambachtelijk bereid ijs.

Alle bedrijven die boerderijbezoeken organiseren, ook de negen nieuwkomers, prijken met hun contactgegevens en een korte beschrijving op de vernieuwde kaart van Boeren met klasse. Diezelfde kaart slaagt er op de achterzijde overigens ook goed in om de landbouwkenmerken van de provincie op een aantrekkelijke manier te visualiseren. Vorig jaar hebben de bedrijven uit het netwerk een recordaantal bezoekers (bijna 22.500) ontvangen en rondgeleid. Zij krijgen van de provincie financiële ondersteuning voor de tijd dat zij hierin investeren.

In Vlaams-Brabant zijn er ook 14 hoeves waar recreanten halt kunnen houden om verwend te worden met een picknickmand vol heerlijke hoeve- en streekproducten. Een handige online brochure verzamelt info over de hoeves en over de inhoud en de prijs van de picknickmand. Bovendien staan er 12 landelijke wandel- en fietstochten in die je kan combineren met een hoevepicknick. Bestellen kan telefonisch of, nog eenvoudiger, via de website. Als het wat meer mag zijn, dan lonen de drie picknickweekendjes in een actieve hoeve de moeite. Een flyer verwijst naar de brochure, die op de website actueel gehouden kan worden.

Naast deze twee sympathieke initiatieven wil de provincie samen met de boeren en tuinders uit de regio een nieuwe, grote stap zetten om het platteland nog aantrekkelijker te maken. Net zoals de andere provincies verleent Vlaams-Brabant al enkele jaren advies aan land- en tuinbouwers die hun bedrijf willen integreren in het omliggende landschap. Landschapsarchitect Erwin Dunon maakt voor hen een gratis landschapsplan. Daarbij wordt er op gelet dat bedrijven met bomen, hagen en planten mooi ingekapseld worden in het landschap maar niet weggestopt worden achter een groen gordijn. Voorbijgangers mogen immers zien dat er nog heel wat landbouwactiviteit is in de provincie, zo laat Swinnen verstaan.

Gedeputeerde Swinnen vindt het jammer dat de opmaak van een landschapsplan niet altijd resulteert in de aanplanting van groen rond de boerderij, “Sommige gemeenten delen boetes uit als het landschapsplan deel uitmaakte van de bouwvergunning maar achteraf niet gerealiseerd wordt. Wij kiezen er als provinciebestuur voor om de bedrijfsbeplanting positief te benaderen, door te belonen. Wie zijn boerderij inpast in het landschap maakt kans op een geldprijs.” De provincie organiseert de wedstrijd samen met de provinciale landbouwkamer, die daarvoor 20.000 euro ter beschikking stelt.

Deelnemers met een vrij recent (2010-2014) gerealiseerd landschapsplan kunnen zich tot 1 oktober melden bij de provincie. Zij maken kans op een geldprijs van 1.000 euro. Wie een nieuw landschapsplan gaat uitvoeren, kan zich kandidaat stellen tot 15 juli. Voor een aantal onder hen is 5.000 euro weggelegd voor de uitvoering van het landschapsplan. De geldprijs is een vergoeding voor de kosten die daarbij gemaakt worden en bedraagt maximaal 70 procent van de totale kostprijs.

De winnaars zullen opgevoerd worden als voorbeeldbedrijf en maximaal drie keer per jaar de groenaanplanting openstellen voor geïnteresseerde collega-landbouwers. Ook zal hun groenaanplanting op foto worden vastgelegd. Die foto’s zullen vervolgens opduiken in publicaties waarmee de provincie twijfelaars over de streep wil trekken.

Meer info: wedstrijd landschapsintegratie

Bron: eigen verslaggeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek