nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

06.08.2018 Droge zomer jaagt graanprijs omhoog

De aanhoudende droogte zorgt voor tegenvallende oogsten en doet de internationale graanprijzen stijgen. “Die hogere prijzen zijn deels gebaseerd op de reële economische situatie, maar er is zeker ook speculatie door de handelaars mee gemoeid”, reageert Boerenbond. Volgens Boerenbond is er voorlopig geen effect merkbaar voor de Belgische landbouwers, die hun prijzen nog niet zien stijgen, en nog veel minder voor de consument.

Afgelopen week zijn verschillende internationale graanprijzen, zoals die van tarwe, met ruim zes procent gestegen op de beurs van Chicago, de belangrijkste handelsplaats voor grondstoffen wereldwijd. Ook in Parijs noteert tarwe tegenwoordig tegen de hoogste prijs sinds juli 2015, drie jaar geleden. De verklaring is dubbel. De bijzonder warme en droge zomermaanden duwen de oogstverwachtingen in Europa (maar ook in Rusland en Australië) omlaag, wat met zich meebrengt dat de bestaande voorraden sneller en massaler worden aangesproken dan normaal.

In Frankrijk, een van de grootste graanproducenten binnen Europa, zou de tarweoogst deze zomer de laagste in tien jaar zijn. Idem voor Polen. Ook de oogsten in noordelijk Europa vallen tegen, want ook daar heerst de droogte. Voor de 28 EU-landen zou de teller dit jaar blijven staan op 130 miljoen ton tarwe, tegen meer dan 140 miljoen ton vorig jaar.

“De oogstvoorspellingen worden tegenwoordig al naar beneden bijgesteld op het moment dat ze gepubliceerd worden”, is de cynische reactie bij de Duitse Commerzbank. De internationale handelaars reageren ook nerveus op (niet-bevestigde) berichten dat Oekraïne zijn export van granen zou beperken om aan de binnenlandse vraag te kunnen voldoen. “Dat leidt tot een toenemende onrust op de internationale markten”, zegt Luc Vanoirbeek, woordvoerder van Boerenbond. “En dus tot prijsstijgingen.”

Die hogere prijzen zijn volgens Boerenbond deels gebaseerd op de reële economische situatie, maar zeker ook deels door speculatie van de handelaars. Belgische landbouwers ondervinden nog weinig effect en zien hun graanprijs niet stijgen. Ook voor de Belgische consument verandert er voorlopig niks. “Wij verwachten vooral een tegenvallende oogst van mais en aardappelen”, klinkt het bij Boerenbond. Ook voor de fruitboeren is de overdadige zon niet altijd even goed. “Het fruit zal veel sneller rijpen en de oogst zal vervroegen. Er gaat dus in korte tijd veel fruit op de markt komen en dat overaanbod zal wegen op de prijzen, waardoor de boeren geen extra winsten zullen maken.”

Bron: De Standaard

Volg VILT ook via