nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

29.06.2017 "Droogte heeft weinig effect op opbrengsten in EU"

Volgens een rapport van het Joint Research Centre (JRC) van de Europese Commissie heeft de droogte van juni weinig effect gehad op de hectareopbrengsten in de Europese Unie. Zo zou de opbrengst maar 2,5 procent lager zijn dan in de prognose van eind mei. De opbrengst van aardappelen zou maar 0,7 procent dalen en die van suikerbieten blijft gelijk. Al moet er wel bij gemeld worden dat er grote verschillen tussen de lidstaten te constateren zijn. Ons land bijvoorbeeld wordt voor het tweede opeenvolgende jaar getroffen door weersextremen.

Droge weersomstandigheden hinderden de groei van landbouwgewassen in heel wat regio’s, zo blijkt uit het rapport. Vooral Spanje kreeg af te rekenen met hitte en droogte, wat een impact heeft op heel wat wintergewassen. Ook in Frankrijk zorgde een droge maand mei en een hete maand juni voor weinig aarvulling bij de granen. In België, Luxemburg en het zuiden van Nederland had de combinatie van weinig regen en hoge temperaturen eveneens een impact op de gewassen. Eenzelfde weerbeeld was er ook in Italië, het westen van Duitsland, Tsjechië, Slovakije, Hongarije, Roemenië, Servië, Kroatië, het oosten van Polen en Litouwen, maar daar zou de invloed op de gewasgroei beperkt blijven.

Ondanks deze vaststellingen concludeert het JRC toch dat de droogte in juni relatief weinig effect heeft gehad op de hectareopbrengsten in de EU. De zomergerst had het meeste last van de droogte. Zo wordt de opbrengst gemiddeld op 3,96 ton per hectare geschat. Dat is 2,5 procent lager dan de prognose van mei en 6,3 procent lager dan het vijfjaarlijks gemiddelde. Bij aardappelen daalt de hectareopbrengst met 0,7 procent naar 33,4 ton in vergelijking met de verwachting van mei. Dat is 2,7 procent hoger dan het vijfjaarlijks gemiddelde. De opbrengst bij suikerbieten zal naar verwachting gelijk blijven op 73,9 ton per hectare, drie procent hoger dan het gemiddelde over vijf jaar.

Tussen landen zijn er wel verschillen waar te nemen. Na de extreem natte junimaand vorig jaar, gevolgd door een droge zomer, kende België dit jaar een zeer droge en hete periode. Toch gaat het Europese onderzoekscentrum ervan uit dat die relatief weinig impact zal hebben op de opbrengsten in ons land. Voor tarwe verwacht het een gemiddelde van 8,42 ton per hectare. Dat is slechts een procent onder het vijfjaarlijks gemiddelde, maar toch wel 27 procent meer dan het barslechte jaar 2016, toen de gemiddelde opbrengsten niet hoger kwamen dan 6,65 ton per hectare.

Voor gerst ziet het JRC in België een gemiddelde opbrengst van 8,05 ton. Dat is 1,7 procent onder het vijfjaarlijks gemiddelde en maar liefst 30 procent boven het gemiddelde van 2016. Ook bij maïs verwacht men geen dalende opbrengsten dit jaar. De opbrengst voor 2017 wordt geschat op 11,4 ton per hectare, dat is 9 procent meer dan het gemiddelde van de laatste vijf jaar en 42 procent meer dan in 2016. In België zal een hectare suikerbieten in het najaar gemiddeld 81,5 ton opbrengen, 5,6 procent meer dan het vijfjaarlijks gemiddelde en 13 procent meer dan vorig jaar. De aardappelopbrengst in ons land wordt dit jaar door Europa geschat op 45 ton. Dat is zowat 1,8 procent lager dan het gemiddelde van de laatste vijf jaar en maar liefst 19 procent meer dan 2016.

Meer informatie: JRC MARS-bulletin – Crop monitoring in Europe 

Bron: eigen verslaggeving

In samenwerking met: Boerderij

Volg VILT ook via