nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

01.08.2018 Droogte teistert ook Duitse en Nederlandse boeren

De hitte kwelt ook de landbouwers in onze buurlanden. In Duitsland vraagt het Deutsche Bauernverband - de Duitse Boerenbond - één miljard euro steun voor getroffen landbouwbedrijven, nu vooral in Noord- en Oost-Duitsland oogsten sterk tegenvallen. Ook in Nederland trekken de landbouwers aan de alarmbel, de kosten voor aardappel- en uientelers om hun gewassen te beregenen worden stilaan onhoudbaar.

Gisteren brak Duitsland het (voorlopige) hitterecord van dit jaar: 39,2 graden in de oostelijke deelstaat Saksen-Anhalt. Ook daar gaat de hitte gepaard met langdurige droogte, die vooral in het oosten en noorden huishoudt. In Mecklenburg-Voorpommeren is al sinds april geen noemenswaardige neerslag gevallen. De opbrengsten van veldgewassen liggen er 50 tot 70 procent lager dan normaal. Over heel Duitsland zal er 20 tot 25 procent verminderde opbrengst zijn.

Het Deutsche Bauernverband (DBV), de invloedrijkste landbouwlobby van Europa, pleit daarom voor het uitroepen van een nationale noodtoestand. De DBV voegt er meteen een financiële eis bij: één miljard euro bijzondere inkomenssteun - bovenop de 11 miljard Europese en nationale subsidies die Duitse boeren ieder jaar ontvangen. Europees is dat toegelaten als er dertig procent minder opbrengst is dan het driejaarsgemiddelde. De uiteindelijke schade voor de Duitse boeren kan volgens de DBV oplopen in de vele miljarden.

Duitse landbouwspecialisten van de regionale en federale regeringen hielden onlangs een droogtetop in Berlijn. De zwaarst getroffen Länder in Oost-Duitsland hebben al hulpmaatregelen aangekondigd, maar ze doen nu ook een beroep op de Bondsregering. Die reageert echter afhoudend. Bondsminister voor Landbouw Julia Klöckner (CDU) wil wachten tot eind deze maand, als haar departement met het jaarlijkse oogstrapport komt. Dan wordt duidelijk wat de werkelijke verliezen zijn. Nu al de nationale noodtoestand uitroepen is volgens Klöckner voorbarig.

Bondsminister voor Milieu Svenja Schulze (SPD) wijst de financiële eisen van de boerenlobby zelfs af. Ze pleit voor een fundamentele verandering van de Duitse landbouw in het licht van de klimaatverandering: “Boeren moeten zich instellen op het vaker optreden van extreme weersomstandigheden in de nabije toekomst.” Schulze krijgt steun van milieuorganisaties die de huidige intensieve landbouwmethodes, met name van de grote bedrijven in de oostelijke deelstaten, mee verantwoordelijk noemen voor de problemen ten gevolge van de droogte.

Ook in Nederland krijgen de boeren het moeilijk door de droogte. Waar mogelijk beregenen aardappel- en uientelers al weken aan een stuk hun gewassen. Een schatting van de totale extra kosten voor beide akkerbouwgewassen gaat al snel richting 75 miljoen euro. In Nederland ligt zo’n 80 procent van het areaal consumptieaardappelen vast en wordt er op contract geteeld. Net als in België gaat het in veel gevallen om een tonnencontract per hectare. In Nederland kunnen landbouwers zich echter wel beroepen op overmacht als ze hun gecontracteerde hoeveelheid niet halen. In ons land is dit vaak niet mogelijk.

Bron: Het Belang van Limburg / Boerenbussines

Volg VILT ook via