nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

17.08.2015 Droogte zorgt voor onherstelbare schade in groenteteelt

Ondanks de regenval van de afgelopen dagen blijft deze zomer een stuk droger dan normaal is. Die droogte lijkt onder meer de industriegroenten sterk parten te spelen. Profel, de sectororganisatie van de Europese groenteverwerkers, laat weten dat de situatie “drastisch verslecht” is. Sommige regio’s kregen in juli slechts 5 procent van de gemiddelde regenval, zo klinkt het. In enkele van de belangrijkste groenteproducerende regio’s werd een tekort van 60 procent van de vroege zomerregen genoteerd, terwijl de temperaturen hoger dan normaal waren.

De droge zomermaanden zorgen voor magere oogstprognoses voor de groenteteelten. “De situatie voor de groenten die deze lente gezaaid werden en in de zomer geoogst worden is kritisch”, zo klinkt het bij Profel, de Europese koepelorganisatie van de groenteverwerkende industrie. De droogte-intensiteit is gestegen in juli: in enkele van de belangrijkste productieregio’s voor industriegroenten werd 60 procent minder zomerregen genoteerd dan normaal, terwijl de temperaturen hoger lagen dan normaal.

Lichte lenteregen in april en mei, gevolgd door een verlengde droogteperiode in juni en juli hebben gezorgd voor een onomkeerbare schade aan de meerderheid van teelten die in de lente gezaaid werden, aldus Profel. “De problemen zijn vergroot door een combinatie van hoge temperaturen en een sterke wind, die leidde tot verhoogde verdamping, wat op zijn beurt leidde tot verlaagde opbrengsten en teelttekorten in het noorden, westen en sinds eind juli ook in het oosten van Europa, voor elke groenteteelt bestemd voor verwerking.”

De bezorgdheden die begin juli geuit werden rond mogelijke tekorten tot 20 procent voor een aantal teelten zijn realiteit geworden, zo stelt de organisatie vast. Grote problemen werden gerapporteerd voor erwten en tuinbonen en voor groene bonen die reeds voor de helft geoogst zijn in Oost-Europa. Ook de opbrengst voor baby-worteltjes schiet te kort, en zelfs als het de tweede helft van augustus veel regent zullen latere teelten zoals bloemkool, broccoli en maïs de opgelopen schade niet kunnen inhalen, aldus nog Profel.

Bron: eigen verslaggeving

Beeld: Ardo

Volg VILT ook via