nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

10.01.2019 Ducarme blijft waakzaam voor brexitvoorbereidingen FAVV

Federaal minister van Landbouw Denis Ducarme blijft naar eigen zeggen waakzaam voor de brexitvoorbereidingen bij het Voedselagentschap, ook nu de regering in lopende zaken is. Hij reageert daarmee op kritiek van de topman van de Zeebrugse Haven, dat het agentschap niet goed voorbereid zou zijn, én van het FAVV zelf, dat zegt dat de lopende zaken de dingen er niet gemakkelijker op maken. “De precieze gevolgen van de brexit kennen we nog niet”, reageert het kabinet van minister Ducarme. “Zelfs in lopende zaken zal de minister erover waken dat de juiste maatregelen genomen worden, rekening houdend met de dringendheid.”

Joachim Coens, de topman van de haven van Zeebrugge, maakte zich in de krant De Standaard zorgen over de voorbereiding van het Voedselagentschap op de brexit. Het FAVV moet bij een brexit veel meer controleren op de invoer en de uitvoer, en heeft daarvoor 115 tot 300 extra voltijdse medewerkers nodig. “Maar daar knelt het schoentje”, reageerde woordvoerster Liesbeth Van De Voorde later in dezelfde krant. "Een regering in lopende zaken bemoeilijkt de voorbereiding. Alles wat met budgetten te maken heeft, zit geblokkeerd."

“Bevoegd minister Ducarme ‘blijft waakzaam’, ook in lopende zaken”, zegt zijn kabinet. “De minister heeft zijn collega's al voor de regeringscrisis over de impact van de brexit op het FAVV geïnformeerd. Hij heeft hen ook op de hoogte gebracht van de beslissingen die eventueel genomen zullen moeten worden omdat het aantal controles omhoog moet.” Minister Ducarme blijft ook overleggen met het FAVV, benadrukt het kabinet. "Maar de precieze gevolgen van de brexit kennen we nog niet. Zelfs in lopende zaken zal de minister erover waken dat de juiste maatregelen genomen worden, rekening houdend met de dringendheid." Dat zal dan via het kernkabinet gebeuren, en indien nodig met de steun van het parlement.

Tegelijkertijd zal ons land in Europa pleiten voor extra steun voor de landen die het zwaarst getroffen zullen worden door de brexit, waaronder België.

Bron: Belga

Volg VILT ook via