nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

27.03.2019 Ducarme reageert op openstelling Luxemburgse bossen

Federaal minister van Landbouw Denis Ducarme vraagt het Voedselagentschap om een "dringend advies" met betrekking tot de beslissing van Waals minister René Collin om de bossen in de Gaumestreek vanaf 6 april weer open te stellen voor recreanten. In de Gaume, in de provincie Luxemburg, zijn sinds september vorig jaar maatregelen van toepassing tegen de Afrikaanse varkenspest bij everzwijnen. Alleen wilde dieren zijn besmet maar de economische consequenties voor de Belgische varkensvleessector zijn toch enorm. De export naar derde landen lijdt er zwaar onder. Om het vertrouwen van de autoriteiten in verre exportbestemmingen te herstellen, is een rigoureuze aanpak van de ziekte-uitbraak nodig. De openstelling van de bossen komt dus als een verrassing.

Ducarme was niet op de hoogte van de "zonder voorafgaand overleg" genomen beslissing van Collin, die afgelopen vrijdag aangekondigd werd, en moest die naar eigen zeggen "via de pers" vernemen. Waals minister René Collin stelt de meest bewaakte zone, waar nog altijd dode everzwijnen gevonden worden, weer open voor recreanten. Wandelaars, mountainbikers en ruiters zijn opnieuw welkom in de bossen, maar mogen zich niet buiten de aangegeven paden bewegen. Wie een karkas van een everzwijn ziet, moet dat melden aan de autoriteiten. Tot op heden is het virus al 708 keer vastgesteld, maar de geografische verspreiding blijft beperkt als je de kaarten van het Voedselagentschap bekijkt.

Zijn federale collega Ducarme is niet opgezet met de versoepeling van de voorzorgsmaatregelen ter beteugeling van Afrikaanse varkenspest en wil van het FAVV de garantie dat de beslissing geen enkel risico inhoudt voor de varkenssector. Daarom vraagt hij van het Wetenschappelijk Comité van het FAVV een onderbouwd advies. De varkenspest bleef tot nog toe beperkt tot everzwijnen, maar als ook varkens besmet zouden worden, zou dat volgens Ducarme "een catastrofe (zijn) voor een sector die voor meer dan 15.000 jobs zorgt".

Vlaams volksvertegenwoordiger Francesco Vanderjeugd (Open Vld) deelt de ongerustheid van Ducarme. Hij stipt aan dat het economisch belang van toerisme in Wallonië groter is dan dat van de varkenssector, “wat de Waalse minister allicht mee geïnspireerd heeft om de bossen opnieuw open te stellen bij het begin van de Paasvakantie”. Een peiling door de toeristische dienst van de Gaumestreek bij uitbaters van horeca, logies en toeristische attracties wees effectief op een negatieve economische impact voor deze sector.

Vanderjeugd stuurde een brief aan Vlaams landbouwminister Koen Van den Heuvel opdat hij zijn Waalse collega zou wijzen op de sanitaire risico’s. Hij vreest ook een negatief effect als gevolg van de foute indruk die nu gewekt wordt ten aanzien van buitenlandse afnemers. Zij laten het herstel van hun vertrouwen in Belgisch varkensvlees immers afhangen van kordaat handelen in de strijd tegen de Afrikaanse varkenspest.

Bron: Belga / eigen verslaggeving

Volg VILT ook via