"Duidelijke etikettering vermijdt voedselverspilling"

Een duidelijk voedingsetiket speelt een niet te onderschatten rol in de strijd tegen voedselverspilling. Dat is de boodschap van een nieuwe brochure van de FOD Economie die gelanceerd wordt naar aanleiding van de landbouwbeurs in Libramont die dit jaar in het teken van voedselverspilling staat. “Door de informatie op de verpakkingen aandachtig te lezen, kunnen consumenten hun koopgedrag aanpassen en voedselverspilling vermijden”, zo klinkt het. Onder meer de datum van minimale houdbaarheid en de bewaarvoorschriften moeten verplicht vermeld worden.
19 juli 2016  – Laatst bijgewerkt om 4 april 2020 15:28
Lees meer over:

Een duidelijk voedingsetiket speelt een niet te onderschatten rol in de strijd tegen voedselverspilling. Dat is de boodschap van een nieuwe brochure van de FOD Economie die gelanceerd wordt naar aanleiding van de landbouwbeurs in Libramont die dit jaar in het teken van voedselverspilling staat. “Door de informatie op de verpakkingen aandachtig te lezen, kunnen consumenten hun koopgedrag aanpassen en voedselverspilling vermijden”, zo klinkt het. Onder meer de datum van minimale houdbaarheid en de bewaarvoorschriften moeten verplicht vermeld worden.

Een deel van het voedsel dat we verspillen is het vermijdbare gevolg van verkeerde informatie op - of een verkeerde interpretatie van - het voedingsetiket. Om de niet onbelangrijke rol van correcte etikettering in de verf te zetten, lanceert de FOD Economie een nieuwe brochure over de verplichte vermeldingen op voedingsetiketten. Die lancering valt niet toevallig samen met de start van de landbouwbeurs van Libramont, waar voedselverspilling dit jaar het centrale thema is. 

Om voedselverspilling tegen te gaan, moet de consument vooral letten op twee aanduidingen: enerzijds de datum van minimale houdbaarheid of de uiterste consumptiedatum, anderzijds de bewaarvoorschriften en de gebruiksvoorwaarden.

De andere verplichte vermeldingen geven de consument allerlei informatie over de eigenschappen van het product: de benaming van het product, de lijst met ingrediënten, de aanwezigheid van allergenen, de hoeveelheid van een ingrediënt dat op de verpakking is afgebeeld of vermeld of kenmerkend is voor het voedingsproduct, de nettohoeveelheid, de gebruiksaanduidingen, het land van oorsprong of de plaats van herkomst, het alcoholgehalte, de voedingswaardevermelding en ten slotte de naam en het adres van de verantwoordelijke voor de informatie op de verpakking.

Al deze vermeldingen moeten duidelijk zichtbaar en leesbaar op de verpakking staan met een minimumlettergrootte van 1,2 millimeter. Sinds begin 2016 heeft de FOD Economie 17 klachten rond voedseletikettering geregistreerd, in 2015 waren dat er 33. De economische inspectie voerde vorig jaar 1.200 controles uit. In totaal werden 241 inbreuken vastgesteld. De klachten en de inbreuken gaan hoofdzakelijk over foutieve vermeldingen over de samenstelling van het voedingsproduct. 

“Iedereen kent het: we kopen een voedingsproduct, openen de verpakking, beginnen het te gebruiken ... en het overschot belandt in de vuilnisemmer om verschillende redenen: de smaak was anders dan verwacht, de inhoud te groot of de bewaartermijn overschreden”, aldus Chantal De Pauw, woordvoerster van de FOD Economie. “Op elke verpakking staan echter verplichte aanduidingen die heel wat nuttige informatie geven. Door ze aandachtig te lezen, kunnen consumenten voedselverspilling voorkomen. Goed kijken is goed eten!”

Lees de brochure hier.

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek