nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

16.07.2014 Duitse kartelwaakhond pakt grote supermarkt aan

De Duitse mededingingsautoriteit, het Bundeskartellamt, heeft een uitspraak gedaan die mogelijk een belangrijk precedent kan vormen voor kmo’s in de voedings- en landbouwsector. Het wees Edeka terecht, omdat de retailer misbruik zou hebben gemaakt van zijn sterke marktpositie door van leveranciers allerlei oneigenlijke kortingen en voordelen te eisen.

In Duitsland is de grote retailer Edeka op de vingers getikt door de mededingingsautoriteit. Na de overname van discountsupermarktketen Plus in 2009 zou Edeka de leveranciers van de ingelijfde keten al te stevig hebben aangepakt. Het Bundeskartellamt erkent dat de onderhandelingen hard verlopen in de retailbranche en heeft daar op zich niets op tegen, aldus Boerderij, maar de praktijken van Edeka "gingen een stap te ver".

"Een grote onderneming als Edeka heeft zijn eigen marktmacht uitgebreid ten koste van kleinere concurrenten", klinkt het bij het Bundeskartellamt. "Het is schadelijk voor de concurrentie dat leveranciers wegens dergelijke onredelijke eisen beslissen om met kleinere supermarktketens in zee te gaan door hen gunstige voorwaarden te verlenen. Maar als die kleinere ketens overgenomen worden door grotere spelers riskeren ze om die gunstige voorwaarden ook te moeten verlenen aan de overnemende partij."

Het Deutsche Bauernverband (DBV), de belangrijkste landbouworganisatie, is zeer ingenomen met de uithaal van de mededingingsautoriteit. Ze ziet haar jarenlange strijd voor "faire praktijken in de voedingsleverantieketen" bevestigd. In Duitsland hebben vier spelers – Edeka, Rewe Group, Lidl en Aldi – 85 procent van de markt in handen.

Bron: |

In samenwerking met: Boerderij

Volg VILT ook via