nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

18.07.2019 Duitse melkveehouders raken niet uit de kosten

De Duitse melkveehouders raken niet de kosten, slechts 78 procent van hun melkproductiekosten worden gedekt. Dat blijkt uit de laatste kwartaalcijfers die European Milk Board kon inkijken. “In april 2019 bedroeg de productiekost voor een liter melk 44,33 cent”, aldus EMB. “Duitse melkveehouders kregen wel maar 34,56 cent per liter melk.” Met het Market Responsibility Program (MRP), dat marktsignalen observeert en erop reageert, probeert de melkveehoudersbond vraag en productie op elkaar af te stemmen en zo de kloof tussen kosten en inkomsten te verkleinen.

In april 2019 kregen Duitse melkveehouders ongeveer 10 cent te weinig per liter melk om uit de kosten te komen. Dat blijkt uit cijfers van het Farm Economics and Rural Studies Office die het European Milk Board kon bekijken. “De industrie zet ons klem”, reageert Johannes Pfaller, lid van het uitvoerend comité van het EMB en melkproducent uit Zuid-Duitsland. “Ze betalen ons net genoeg zodat we melk blijven leveren, maar er blijft niets meer over voor ons.”

“Met deze prijzen is er geen sprake van een omgeving waar geconcurreerd of onderhandeld kan worden”, klinkt het bij de Duitse tak van de Milk Sector Study. "We moeten hier zo snel mogelijk iets aan veranderen.” Volgens melkveehouder Pfaller kan het landbouwbeleid van de EU niet blijven inzetten op goedkope grondstoffen voor de zuivel- en bij uitbreiding de ganse voedingsindustrie.

Kostenberekeningen zoals hierboven beschreven worden niet enkel in Duitsland uitgevoerd. EMB doet dat ook in vijf andere Europese landen, waaronder ook België. “De analyses laten duidelijk zien dat melkproducenten geen goede prijzen ontvangen”, klinkt het. Sinds kort zijn de berekeningen voor 2017 gepubliceerd. Daaruit blijkt dat Belgische melkveehouders toen elke liter melk met een tekort van 7,48 cent per liter (18%) verkochten. Enkel de Franse melkveehouders waren dat jaar slechter af, met een tekort van 10,72 cent per liter (24%).

Bekijk de kostenstudie van EMB hier.
 

Bron: eigen verslaggeving

Volg VILT ook via