nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

24.09.2015 Duitse minister ziet liever minder EU-landbouwsubsidies

De Duitse minister van Financiën Wolfgang Schaüble wil dat de EU veel minder uitgeeft aan landbouw en infrastructuur, en veel meer aan structurele hervormingen zoals die nu in Griekenland plaatsvinden. Landbouw is belangrijk voor de economie en voedselzekerheid, aldus Schaüble, maar niet meer zo belangrijk als in de begintijd van de EU. Tussen 2014 en 2020 geeft de EU 420 miljard euro uit aan landbouw en platteland. Daarnaast wordt volgens de christendemocraat 360 miljard euro uitgegeven aan nationale infrastructuurprojecten, zoals nieuwe snelwegen tussen Poolse steden. Volgens onze Nederlandse collega’s van Boerderij vinden de eurosceptische Britten voor het eerst steun bij een andere grootmacht in hun pleidooi voor het afbouwen van de landbouwuitgaven.

Frankrijk staat traditioneel negatief tegenover pogingen te morrelen aan het landbouwbudget. De Fransen krijgen circa 20 procent van de centen die via het gemeenschappelijk landbouwbeleid worden verdeeld en is daarmee de grootste ontvanger. Na Frankrijk volgen Spanje, Duitsland en Italië. De Britten pleiten al langer voor het terugdringen van de Europese landbouwuitgaven. De ondersteuning van landbouw en platteland maakt een groot deel – circa 38 procent – uit van de EU-begroting (jaarlijks gaat 41 miljard euro als inkomenssteun naar landbouw, nvdr.).

Ten opzichte van de totale economie is de landbouwsector in het Verenigd Koninkrijk kleiner dan in veel andere landen. De geldsom die lidstaten afdragen aan de EU is gebaseerd op de omvang van de totale economie. In 1984 wist toenmalig premier Margareth Thatcher vanwege het lage soortelijke gewicht van de eigen landbouw een korting op de Britse EU-bijdrage af te dingen. De Britse kritiek op de landbouwuitgaven ebde nooit weg. Voor het eerst vindt het met Duitsland één van de Europese grootmachten als partner, schrijft Boerderij.

Bron: eigen verslaggeving

Beeld: Cofabel

In samenwerking met: Boerderij

Volg VILT ook via