nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

31.05.2016 Duitsland belooft melkboeren voor 100 mln euro steun

De Duitse melkveehouders krijgen minstens 100 miljoen euro steun. De steun komt er als gevolg van de kelderende melkprijzen, die in Duitsland onder de 20 eurocent per liter zijn gedoken. Over de precieze omvang van het bedrag volgen nog gesprekken, aldus de Duitse minister van Landbouw na afloop van een 'melktop' met vertegenwoordigers van landbouwers, melkerijen en de distributiesector. De hulp zal onder meer bestaan uit extra waarborgen en belastingverlichting om financiële overbruggingen mogelijk te maken.

De Duitse melkprijs is voor het eerst onder de 20 cent gedoken, terwijl melkveehouders naar eigen zeggen minstens 35 cent nodig hebben om uit de kosten te raken. Oorzaak van de al maanden aanhoudende val van de melkprijs is het overaanbod op de markt. Ook in België zoeken de melkprijzen de bodem op. In ons land zakte de melkprijs twee weken geleden tot 21 cent per liter, het laagste niveau sinds 2009. Die 21 cent staat gelijk aan een reëel uitbetaalde prijs van 24,01 eurocent. Volgens Boerenbond is er een reële melkprijs van 32 cent per liter nodig om uit de kosten te geraken.

Vorige week was er in het Europees Parlement nog een debat over de melkcrisis. Na afloop besliste de Europese Commissie om de interventieopslagcapaciteit voor magere melkpoeder te verhogen tot 350.000 ton. In april verhoogde de Commissie de initiële drempel van 109.000 ton tot 218.000 ton, maar omdat de maximale opslagcapaciteit sneller dan verwacht opgevuld geraakt was, drong een nieuwe verhoging zich op. Aan de vraag naar meer regulering van de zuivelmarkt gaf de Commissie tot nu toe geen gehoor.

Bron: Belga/eigen verslaggeving

Volg VILT ook via