nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

07.09.2015 Duizenden boeren palmen Brussel in

In Brussel hebben volgens schattingen van de politie 4.800 mensen en bijna 1.500 tractoren deelgenomen aan een protestactie tegen het Europese landbouwbeleid. Vanuit zowat heel het land en ook de buurlanden zakten delegaties af om de Europese gezagsdragers om een reactie te vragen op de aanhoudende crisis in verschillende landbouwsectoren. De manifestatie verliep tot de middag zonder noemenswaardige incidenten, maar na de samensmelting rond het middaguur van twee grote colonnes boeren op het Schumanplein kwam het tot verschillende confrontaties met de massaal aanwezige ordetroepen.

Na een lange reeks sensibiliserings- en protestacties de voorbije zomer culmineerde de sluimerende frustratie van de Europese boerengemeenschap met een massale boerenbetoging in Brussel. Naast de grootste Belgische boerensyndicaten stuurden ook heel wat buitenlandse landbouworganisaties een delegatie naar Brussel. Vooral de Fransen, Duitsers en Nederlanders tekenden present, maar in de lange stoet wapperden ook Italiaanse, Spaanse, Poolse, Britse, Ierse en Bulgaarse vlaggen. Volgens de politie, die voor de gelegenheid was aangesterkt met 140 Nederlandse agenten, namen 4.800 mensen te voet deel aan de betoging, bijgestaan door bijna 1.500 tractoren. De organisatoren spreken van ruim 6.000 manifestanten en 2.000 tractoren.

Al vroeg in de ochtend verzamelden de eerste tractoren aan de Havenlaan en de Albert II-laan. Tijdens hun tocht naar Brussel zorgden ze hier en daar voor verkeersoverlast. In Vlaanderen bleef dat binnen de perken, maar op de E40 tussen Luik en Brussel stond op een bepaald moment meer dan 15 kilometer file door een colonne van ruim 300 tractoren die de volledige rijbaan in beslag namen zodat de wagens er niet langs konden. In Brussel zelf werden verschillende tunnels afgesloten en stopten de metrotreinen niet aan de haltes Schuman en Maalbeek. 

De betoging zelf trok zich iets na 11 op gang aan de Albert II-laan, waar onder meer landbouwministers Joke Schauvliege en Willy Borsus en Boerenbond-voorzitter Piet Vanthemsche het woord namen. Koebellen, tractorhoorns en voetzoekers zorgden voor een luidruchtige sfeer, maar de optocht richting Europese wijk verliep verder zonder incidenten. Toen de stoet Schuman bereikte en de betogers zich samenvoegden met de protesterende melkveehouders van de European Milk Board, werd de sfeer grimmiger. De politie zette het Schumanplein af en reageerde aanvankelijk niet op verschillende provocaties.

Een reactie kwam er wel toen een tractor door de barricade probeerde te komen: de waterkanonnen dreven een groepje relschoppers uiteen dat verschillende vuurhaarden had gemaakt met autobanden, uitgerukte boompjes, struiken en een caravan. Een zwarte rookpluim hing boven het plein. De politie werd bekogeld met stenen, eieren en bierflesjes en -blikjes en reageerde met traangas. Rond 15u trok een groot deel van de betogers weg, maar een harde kern bleef voor onrust zorgen. In de straten rond het Schumanplein hing tegen de avond een wolk van traangas. Betogers vluchtten weg voor het zich verspreidende gas in de omliggende, met afval bezaaide straten. Drie agenten raakten gewond, één van hen werd naar het ziekenhuis overgebracht. Ook twee boeren raakten gewond.

Onder meer Copa-Cogeca, de Europese landbouwkoepel, liet al weten teleurgesteld te zijn in het geweld waarop de betoging op het Brusselse Schumanplein is uitgedraaid. "Door het geweld van enkele heethoofden hebben onze mensen niet de kans gehad de speeches te volgen", klonk het bij een boze Franse landbouwer. “Wij hadden een vredelievende manifestatie gewild”, vult een Italiaanse collega aan. “Dit is niet waar we voor staan en we moeten afstand nemen van de organisaties die dit hebben opgestookt.” Christian Pees, voorzitter van Cogeca, liet na zijn onderhoud met Jyrki Katainen, die de afwezigheid van een zieke Phil Hogan moest opvangen, weten dat Katainen “misnoegd” was over het geweld.

Bron: eigen verslaggeving/Belga

Volg VILT ook via