nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

24.03.2016 Duizendtal boze boeren betoogt in Londen

Een duizendtal landbouwers heeft in Londen betoogd uit protest tegen de daling van de prijzen voor landbouwproducten. Ze vragen de Britse regering om maatregelen die de toekomst van hun sector verzekert. De boeren wijzen met een beschuldigende vinger naar supermarkten en de verwerkende industrie die volgens hen voor een neerwaartse prijsdruk zorgen. “Van de overheid krijgen we te horen dat ze aan een plan werken dat de strategie voor de volgende 25 jaar uitstippelt, terwijl heel wat boeren zich afvragen hoe ze de komende 12 maanden gaan overleven”, aldus David Handley, voorzitter van Farmers For Action.

In Londen hebben meer dan duizend landbouwers hun onvrede geuit over het Britse landbouwbeleid en de lage prijzen die ze voor hun producten krijgen. Het gaat om de grootste boerenmanifestatie in Londen sinds 2012. Met de actie wilden de landbouwers ook het brede publiek sensibiliseren over het belang van de landbouwsector als leverancier van verse en gezonde voeding. “Onze eerste minister moet beseffen dat het niet bijster goed gaat met de landbouwsector”, zo klinkt het bij David Handley, voorzitter van Farmers For Action en zelf melkveehouder. 

“Dalende prijzen fnuiken de rendabiliteit van onze landbouwbedrijven, dit kan zo niet verder”, zo klinkt de noodkreet. Volgens Handley riskeert dit jaar één op de vijf melkveehouderijen er onder door te gaan. “De leegloop van onze sector is ontstellend. In 1995 telden Engeland en Wales nog bijna 30.000 melkveebedrijven, vandaag zijn dat er minder dan 10.000. Hetzelfde geldt voor andere landbouwsectoren. De overheid moet eens goed nadenken welke kant ze op wil met het Britse platteland.”

Vanuit het landbouwministerie wordt de boeren verzekerd dat er gewerkt wordt aan een hele reeks maatregelen die de productiviteit en de competitiviteit van de sector moeten verhogen. “We hebben begrip voor de druk waarmee de sector krijgt af te rekenen”, zo klinkt het. “Maar via onze zoektocht naar nieuwe afzetmarkten, administratieve vereenvoudiging, toegang tot recente en accurate marktinformatie, en een reeks andere maatregelen, willen we de sector weer veerkrachtig maken.”

Bron: The Telegraph/Farmers Weekly/Belga

Beeld: RABDF.co.uk

Volg VILT ook via