nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

27.04.2018 Duurdere vis na harde brexit

Het sluiten van de zeegrenzen naar aanleiding van een harde brexit zou grote gevolgen hebben voor verschillende EU-landen die regelmatig in Britse wateren vissen. Het Verenigd Koninkrijk zelf, Ierland, Nederland en België krijgen het dan het hardst te verduren. Bovendien zou de vis in heel Europa duurder worden, blijkt uit nieuw onderzoek van de Nederlandse Wageningen Universiteit. “We kunnen concluderen dat een harde brexit zoals gesimuleerd bij deze analyse een verlies-verliessituatie zou zijn voor alle betrokken partijen”, klinkt het.

Zo’n twee jaar geleden koos 52 procent van de Britten voor een uittreding uit de Europese Unie. Op dit moment staat het vertrek van het Verenigd Koninkrijk uit de EU gepland voor vrijdag 29 maart 2019. Mocht het scenario van een ‘harde brexit’, waarbij het VK onder andere zijn zeegrenzen sluit, zich ontrollen dan heeft dat een grote impact op Europese visserijen. De Nederlandse universiteit Wageningen analyseerde met behulp van het MAGNET-model de gevolgen van zo’n harde brexit.

“We kunnen besluiten dat een harde brexit een verlies-verliessituatie zou zijn die zou leiden tot een aanzienlijk welvaartsverlies. Dit als gevolg van een groeiend protectionisme en misallocatie van middelen”, zo luidt de conclusie van het rapport. Uit de resultaten van de studie blijkt dat in het VK de omvang van de aquacultuur en de visverwerkende industrie zou afnemen. Ook in Ierland, Nederland en België zou de omvang van alle visproducerende sectoren verminderen. Daarnaast zou de prijs van vis in het VK dalen als gevolg van een toename in de wilde visvangst, wat leidt tot een lagere productiewaarde en dus een lagere omzet. In Europa daarentegen wordt de vis duurder. Enkel voor de Spaanse vissector zouden de gevolgen mogelijk iets positiever zijn doordat er in de Spaanse zeegebieden minder concurrentie zou zijn van Britse vissers.

Ongeveer 40% van de Belgische visvangst is afkomstig uit Britse wateren. Een volledige sluiting van de zeegrenzen zou leiden tot een verminderde groei van de Belgische visproductie van zes procent. Zonder brexit zou de de visproductie met 1 procent toenemen tegen 2030. Een harde brexit zou ook betekenen dat de visprijzen in België met drie procent gaan stijgen, terwijl de visconsumptie met twee procent zou dalen. “Het is belangrijk op te merken dat er meer onderzoek nodig is om te beoordelen wat de mogelijke gevolgen zijn van meer (of minder) toegang tot vis op factoren zoals arbeid”, meldt de universiteit nog.

Het volledige rapport kan je hier terugvinden.
 

Bron: eigen verslaggeving

Volg VILT ook via