Duurzame gewasbescherming in de kijker op fruitvakbeurs

De tiende editie van de Werktuigendagen voor de fruitteelt komt eraan. De SOLV-Tuinbouwschool in Sint-Truiden en de omliggende fruitaanplantingen worden op 13 en 14 mei het decor voor een vakbeurs die elke drie jaar 10.000 à 15.000 bezoekers op de been brengt. Het thema wordt ‘samen innoveren’ want ondanks de opeenvolging van tegenslagen in de fruitsector is er het geloof dat telers voor het up-to-date houden van hun bedrijfsvoering op de hoogte moeten blijven van alle nieuwigheden. Blikvanger wordt het thema ‘duurzame gewasbescherming’ want hoofdsponsor Phytofar en acht van diens leden, allen fabrikanten van gewasbeschermingsmiddelen, tonen wat op dat vlak noodzakelijk en in de toekomst technisch mogelijk is.
26 april 2017  – Laatste update 14 september 2020 14:39
Lees meer over:

De tiende editie van de Werktuigendagen voor de fruitteelt komt eraan. De SOLV-Tuinbouwschool in Sint-Truiden en de omliggende fruitaanplantingen worden op 13 en 14 mei het decor voor een vakbeurs die elke drie jaar 10.000 à 15.000 bezoekers op de been brengt. Het thema wordt ‘samen innoveren’ want ondanks de opeenvolging van tegenslagen in de fruitsector is er het geloof dat telers voor het up-to-date houden van hun bedrijfsvoering op de hoogte moeten blijven van alle nieuwigheden. Blikvanger wordt het thema ‘duurzame gewasbescherming’ want hoofdsponsor Phytofar en acht van diens leden, allen fabrikanten van gewasbeschermingsmiddelen, tonen wat op dat vlak noodzakelijk en in de toekomst technisch mogelijk is.

Tijdens het weekend van 13 en 14 mei weten fruittelers waar naar toe want op de Werktuigendagen in Sint-Truiden wil niemand ontbreken. Dat geldt voor het overwegend professionele publiek van bezoekers, maar ook voor de standhouders. Op de tot beursterrein omgetoverde SOLV-Tuinbouwschool worden ruim 150 standhouders verwacht, dat zijn er 15 procent meer dan tijdens de vorige editie in 2014. Een kwart van de firma’s komt uit het buitenland, voornamelijk uit Nederland en ook uit Duitsland. Luc Dirix van de tuinbouwschool, die samen met collega Eddy Leclere de drijvende kracht is achter de organisatie, legt uit dat de Duitse firma’s gespecialiseerde toeleveranciers van de wijnbouw zijn. De Belgische wijnbouwers tekenen ook zelf present met een groepsstand. Daar zullen bezoekers de beste Belgische wijnen kunnen proeven terwijl ze zaterdagavond culinair verwend worden met Haspengouwse lekkernijen tijdens het Foodtruckfestival.

De diversiteit onder de standhouders is groot: toeleveranciers van producten en diensten met uiteraard een grote schare machinefabrikanten, voorlichters, gewasbeschermingsmiddelenfabrikanten, veilingen en fruitverwerkers, boomkwekers en veredelaars, firma’s die gespecialiseerd zijn in teeltbescherming, onderwijs- en overheidsinstellingen, loodsenbouwers, enz. Gedeputeerde van Landbouw Inge Moors kondigt aan dat de drie Limburgse proefcentra van de partij zullen zijn. Het Proefcentrum Fruitteelt is vanzelfsprekend één van de drie. De organisatie vindt in de provincie Limburg een partner voor de lange termijn, “omdat we als provincie inzetten op innovatie”, zegt Moors. Als het van de beursorganisatie afhangt, gebeurt dat innoveren samen. “Blijft iedereen op zijn eilandje, dan geraken we er niet”, onderstreept Eddy Leclere namens SOLV-Tuinbouwschool en Studiekring Guvelingen.

In de aanloop naar deze editie van de Werktuigendagen stelde de organisatie zich de vraag of een vakbeurs zinvol is voor een sector die worstelt met het Russische handelsembargo en het noodweer van vorig jaar. Recent kwam daar de grote schade door lentenachtvorst nog bij. De aanwezigheid van 15 procent meer standhouders is een gunstig voorteken, en hoewel sommige fruittelers met een bezwaard gemoed afzakken naar Sint-Truiden zal niemand willen ontbreken. Leclere houdt de moed erin: “Nu is het moment om nieuwigheden aan de sector te tonen die kunnen helpen om uit de crisis te geraken.” Hij belooft de bezoekers een vakbeurs die een tweedaagse trip naar Sint-Truiden de moeite waard maakt.

In de geest van het beursthema ‘samen innoveren’ vind je de fabrikanten van gewasbeschermingsmiddelen rond een gezamenlijk beursplein terug. Onder leiding van hun sectorfederatie Phytofar, tevens hoofdsponsor van de Werktuigendagen voor de fruit- en groensector, demonstreren ze duurzame technieken van gewasbescherming. BASF zal met behulp van het schadebeeld van ziekten en plagen aantonen welk nut gewasbeschermingsmiddelen hebben bij de productie van kwaliteitsvol fruit. Belchim frist het belang op van nuttige insecten en de principes van geïntegreerde gewasbescherming. Op de stand van Dow AgroSciences worden fruittelers gewaarschuwd voor resistentie bij insecten, leren ze hoe dat probleem ontstaat en hoe je het kan vermijden.

Met fluorescerende vloeistof kan Bayer op een treffende manier aantonen waarom een gebruiker bij het schoonmaken of wisselen van een spuitdop handschoenen moet dragen. Bezoekers maken bij deze standhouder ook kennis met de ‘easyFlow’, een gesloten transfersysteem dat voorkomt dat de gebruiker ongewenst in aanraking komt met een gewasbeschermingsmiddel. Bijkomend voordeel is dat de kans op morsen en bijgevolg ook puntvervuiling van oppervlaktewater sterk verkleint. Wanneer actieve stoffen in het oppervlaktewater worden teruggevonden, zet dat namelijk de markttoelating van die producten onder druk. Ook het imago van fabrikant én gebruiker hebben er onder te lijden, wat zich uit als maatschappijkritiek op het gebruik van “pesticiden”.

Om het water schoon te houden, onderwijst Globachem een aantal goede landbouwpraktijken in het kader van het TOPPS-sensibiliseringsproject. Certis leert fruittelers hoe je met de digitale tool ‘fyteauscan’ het bedrijfsrisico op puntvervuiling bij het vullen en schoonmaken van het spuittoestel kan analyseren. Eens op het veld is het van belang dat de spuitvloeistof op de fruitbomen terechtkomt en niet buiten de boomgaard. Daar is een goed afgesteld spuittoestel voor nodig. De firma Adama demonstreert de verticale meetwand waarover het Proefcentrum Fruitteelt beschikt. Daarmee kan je de spuitdoppen en luchtstroom optimaal afstemmen. Na de bespuiting blijft er restvloeistof over zodat Syngenta uitlegt dat de laatste belangrijke stap bestaat uit het duurzaam afvoeren van dit restant. Dat kan met een biofilter die boeren en tuinders zelf kunnen bouwen of met een eveneens relatief eenvoudige ‘Heliosec’.

Op de bijdrage die technologie kan leveren aan een veilige en duurzame gewasbescherming komen we in een ander artikel terug. Zowel de Heliosec als de easyFlow zijn daar voorbeelden van. Ook de machinefabrikanten laten zich niet onbetuigd, of wat dacht je van een toestel waarmee onkruid in de zwarte strook onder de fruitbomen bestreden wordt door waterstralen onder extreem hoge druk.

Over het luik gewasbescherming op de Werktuigendagen dienen bezoekers nog te weten dat er een stempelkaart op hen wacht. “In ruil voor hun aandacht voor de boodschap van de gewasbeschermingsmiddelenfabrikanten krijgen beursbezoekers een gadget bij drie stempels en een Agrirecover-zak of handschoenen bij vijf stempels. Met een volle stempelkaart maken ze kans op een ballonvaart of een gratis afstelling van hun spuittoestel”, vertelt Veerle Van Damme van Phytofar. De moeite doen om te luisteren, loont met andere woorden op meer dan één manier. Voor Phytofar zijn de Werktuigendagen in Sint-Truiden behalve een uitstekende gelegenheid om een professioneel doelpubliek te bereiken ook een kans om naar het brede publiek het veilig en verantwoord gebruik van gewasbeschermingsmiddelen in de verf te zetten.

Klik hier voor praktische info over de Werktuigendagen.

Beeld: Werktuigendagen Sint-Truiden

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek