nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

29.10.2019 Duurzame verpakkingen: hoe begin je eraan?

Consumenten die rechtstreeks bij de boer kopen, willen steeds minder plastic verpakkingen. Maar de zoektocht naar en wetgeving van duurzame alternatieven is niet altijd vanzelfsprekend. Steunpunt Korte Keten wil klaarheid te scheppen en werkt momenteel aan een lijst van geschikte leveranciers en verdelers van duurzame verpakkingen voor korte keten-producenten.
Klanten die hun eigen verpakking meebrengen zijn al lang niet meer de uitzondering. Dat stellen ook landbouwers vast, die via rechtstreekse verkoop op de hoeve, de markt of via een automaat hun producten aan de man brengen. Maar veilige en duurzame alternatieven vinden, vraagt veel inspanningen.
 
De wetgeving is niet altijd helder en toegankelijk. Want welke producten mogen volgens de wetgeving onverpakt verkocht worden en welke niet? Of wie is aansprakelijk als de klant wil dat het product verpakt wordt in een verpakking die hij zelf meebrengt? En hoe moeten ze omgaan met het verbod op gratis zakjes aan automaten?
 
Herbruikbare glazen bokalen met een waarborg kunnen ook een milieuvriendelijke optie zijn voor producten zoals yoghurt, rijstpap, confituur en sappen. Maar dat vraagt dan weer extra inspanningen om ze in te zamelen en te reinigen. Een ander alternatief zijn bio-afbreekbare verpakkingen, maar deze mogen consumenten voorlopig alleen thuis bij het GFT gooien indien ze het label ‘composteerbaar’ dragen. Verpakkingen van gerecycleerd PET zijn duurzaam en kunnen binnenkort overal apart ingezameld worden om te recycleren. Maar plastic heeft een milieuonvriendelijk imago. Wegwerpglas heeft wel een duurzaam imago maar verbruikt dan weer veel meer energie en is duurder voor de verkoper.
 
Daarom werkt Steunpunt Korte Keten aan een lijst van geschikte leveranciers en verdelers van duurzame verpakkingen, op basis van het principe ‘refuse, reuse, reduce, recycle’. Hiermee wil het Steunpunt de landbouwers een stapje dichter bij de vermindering van de plasticsoep brengen.

Bron: Eigen verslaggeving

Volg VILT ook via