Duurzamere gewasproductie dankzij bacteriën

Bacteriën zijn de medicijnmakers in de natuur. Als ze gecombineerd worden, beschermen ze planten tegen schimmelinfecties. Dat ontdekten microbiologen, biotechnologen en bio-informatici uit Nederland, Brazilië, Colombia en de Verenigde Staten onder leiding van het Nederlands Instituut voor Ecologie (NIOO-KNAW) en Wageningen University & Research (WUR), meldt EOS Wetenschap. Zo wordt de weg naar een meer duurzame productie van gewassen vrijgemaakt.
8 november 2019  – Laatste update 14 september 2020 14:52
Lees meer over:
Bacteriën zijn de medicijnmakers in de natuur. Als ze gecombineerd worden, beschermen ze planten tegen schimmelinfecties. Dat ontdekten microbiologen, biotechnologen en bio-informatici uit Nederland, Brazilië, Colombia en de Verenigde Staten onder leiding van het Nederlands Instituut voor Ecologie (NIOO-KNAW) en Wageningen University & Research (WUR), meldt EOS Wetenschap. Zo wordt de weg naar een meer duurzame productie van gewassen vrijgemaakt.
Het belangrijkste doel van het samenwerkingsproject van de onderzoekers was om micro-organismen in de wortels van planten te ontdekken die de plant aanwendt bij een dreigende infectie. Dankzij de DNA-technologie ‘metagenomics’ slaagden ze erin om deze organismen in kaart te brengen.
 
Ze testten hun vondst uit op jonge suikerbietenplanten. Bacteriën in de wortels produceren verschillende stoffen die de wand van schimmelcellen afbreken. Door deze bacteriën te isoleren, te kweken tot ‘hulptroepen’ en toe te dienen aan de jonge plantjes, werd de plant beschermd tegen de schimmel ‘Rhizoctonia solani’, die ook voor wortelrot bij aardappelen, bonen, tarwe, andijvie en bolgewassen zorgt.
 
Planten die hier verbouwd worden, maar een andere oorsprong kennen, missen hier de beschermende bacteriën in de bodem. “Die zitten niet in het zaad, maar kunnen wel in de bodem geënt worden”, vertelt Victor Carrion van de Leidse universiteit aan EOS Wetenschap. De onderzoekers hebben aangetoond dat een combinatie van bacteriën een schimmel kunnen onschadelijk maken.
 
Volgens de wetenschappers is dit nog maar het topje van de ijsberg. “We hebben meer dan 700 onbekende clusters van genen gevonden die verantwoordelijk zijn voor de aanmaak van bijzondere stoffen. Dat is een schat aan eigenschappen, waarvan we de functies nog niet kennen. Meer onderzoek is hard nodig”, klinkt het.

Bron: EOS Wetenschap

Beeld: NIOO-KNAW

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek