nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

04.03.2018 EC wil plafond voor overheidssteun optrekken

De Europese Commissie wil het maximumplafond voor overheidssteun aan landbouwers optrekken. Dat maakt ze vrijdag bekend. Als het van de Commissie afhangt, zullen overheden landbouwbedrijven zonder voorafgaande melding tot 25.000 euro over drie jaar kunnen toesteken. Momenteel ligt het plafond op 15.000 euro.

De zogenaamde ‘de minimis’-steun is volgens de Commissie al nuttig gebleken in crisistijden. Zo kunnen overheden sneller steun verlenen aan landbouwers die met tijdelijke liquiditeitsproblemen kampen. De lidstaten zijn al een tijdje vragende partij om het plafond van die regeling te verhogen en tegelijkertijd de administratieve last te verlagen. De Commissie wil daar met dit voorstel op ingaan. Het nationale maximale steunbedrag zou hierdoor 1,5 procent bedragen van de jaarlijkse landbouwoutput over dezelfde periode van drie jaar (nu is dat 1%).

Voorwaarde is wel dat geen enkele subsector meer dan de helft van de nationale steun kan ontvangen, om oneerlijke handel tussen lidstaten en verstoring van de concurrentie te vermijden. Ook moet alle steun ingebracht worden in een centraal register. Na een consultatieronde bij de lidstaten hoopt de Commissie de regeling deze zomer goed te kunnen keuren.  

Bron: Belga / eigen verslaggeving

Volg VILT ook via