nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

16.01.2019 "Economische waarde van sector wordt te weinig getoond"

Het laatste Landbouwrapport is een lijvig werk, maar als Sonja De Becker – voorzitter van Boerenbond – er één cijfer mag uitkiezen, dan gaat ze voor die cijfers die de economische waarde van de land- en tuinbouw in de verf zetten. “Dat is niet echt één cijfer, eerder één hoofdstuk uit het LARA, maar wel een erg belangrijk en vaak nog onderbelicht facet van onze sector”, aldus Sonja De Becker. “Het is een uitdaging om die cijfers naar de buitenwereld te brengen.” Haar gesprekspartner, minister Joke Schauvliege, pikt daarop in: “De land- en tuinbouwsector wordt nog te vaak gezien als louter dienstverlener, maar ook het economische aspect is enorm belangrijk.”

Tijdens de voorbije editie van Agriflanders ging de voorzitter van Boerenbond, Sonja De Becker, elke middag in gesprek met prominenten in de sector. Op dag drie van de beurs was dat Vlaams minister van Omgeving, Natuur en Landbouw Joke Schauvliege. Hoe moeilijk of makkelijk is het om als minister zowel voor natuur als voor landbouw te staan? “Voor de landbouwers is die ‘spreidstand’ niet nadelig”, reageerde de minister. “Er moet sowieso naar compromissen gezocht worden en als die verantwoordelijkheden bij één minister liggen dan gaat dat proces sneller en makkelijker. Op persoonlijk vlak is het evenwel geen evidentie”, voegde de minister er aan toe.

De voorzitter van Boerenbond maakte van de gelegenheid gebruik om minister Schauvliege te bedanken voor de voorbije vijf jaar. “Het is niet altijd evident om vanuit de regering met een landbouwbril naar verschillende zaken te kijken”, zei minister Schauvliege. “De sector wordt nog te vaak aanzien als een dienstverlener en nog te weinig als een belangrijke economische factor.” De stages die Boerenbond deze zomer aanbood aan politici zijn volgens Joke Schauvliege een waardevol initiatief. “Het is altijd nuttig om wat terreinkennis op te doen.”

Verdergaand op de economische waarde van de sector, wil Sonja De Becker de aandacht vestigen op het cijfermateriaal dat die waarde bevestigd. Cijfermateriaal dat gepubliceerd werd in het laatste Landbouwrapport (LARA). “Er werd gevraagd naar één cijfer uit het LARA, maar ik ga die vraag creatief beantwoorden en een heel hoofdstuk vol cijfers in de verf zetten”, zei Sonja De Becker. “Het is nog altijd een uitdaging om die cijfers kenbaar te maken naar de buitenwereld.” Ook minister Schauvliege beaamt die stelling. “Het is nodig om ook de vele positieve verhalen naar buiten te brengen. De land- en tuinbouwsector zorgt voor goed en veilig voedsel.” Daarbij wijst ze naar haar sticker die ze op de VILT-stand opgekleefd kreeg: ‘wij voeden de toekomst’. “Die verhalen moeten we vertellen.”

Bron: eigen verslaggeving

Volg VILT ook via