Editie twee Agridagen gaat door van 16 tot 18 februari

Van 16 tot en met 18 februari is Weelde, een dorp in de Noorderkempen op een boogscheut van de landsgrens, de plaats van afspraak voor veehouders uit Vlaanderen en Nederland. Bezoekers van de Agridagen hebben in 2016 een eerste keer (aangenaam) kunnen kennismaken met de bijzondere beurslocatie: een oud militair domein met hallen zo groot als een voetbalveld en een nooit gebruikte startbaan voor NAVO-straaljagers als parking. Dankzij deze riant ruime locatie zal de beurs voor intensieve veehouderij niet snel groeipijnen kennen. Toch wordt het gezellig druk want de beursorganisatie meldt met enige trots dat de vier benutte hallen, samen 20.000 m² groot, volgeboekt zijn door 200 standhouders.
5 februari 2018  – Laatst bijgewerkt om 4 april 2020 15:39

Van 16 tot en met 18 februari is Weelde, een dorp in de Noorderkempen op een boogscheut van de landsgrens, de plaats van afspraak voor veehouders uit Vlaanderen en Nederland. Bezoekers van de Agridagen hebben in 2016 een eerste keer (aangenaam) kunnen kennismaken met de bijzondere beurslocatie: een oud militair domein met hallen zo groot als een voetbalveld en een nooit gebruikte startbaan voor NAVO-straaljagers als parking. Dankzij deze riant ruime locatie zal de beurs voor intensieve veehouderij niet snel groeipijnen kennen. Toch wordt het gezellig druk want de beursorganisatie meldt met enige trots dat de vier benutte hallen, samen 20.000 m² groot, volgeboekt zijn door 200 standhouders.

De tweede editie van de Agridagen werd onder ruime persbelangstelling voorgesteld in het gemeentehuis van Ravels. Niet alleen qua naam maar ook qua beursopzet doen de Agridagen denken aan Agriflanders. Dat is geen toeval want de organisatoren komen uit de Boerenbond-stal en zijn dezelfde. Tweemaal mikken zij op een publiek van veehouders, maar vanwege de verschillende locatie vissen beide beurzen niet in dezelfde vijver. Gezien de verkeersdrukte is het voor veehouders uit de provincies Antwerpen en Limburg minder vanzelfsprekend om naar Gent af te zakken. Zij vinden hun gading in Weelde Depot, en ontmoeten daar wellicht Noorderburen met dezelfde interesses gezien de nabijheid van de grens.

Waar een gevestigde waarde als Agriflanders vooral op zondag het brede publiek weet aan te trekken, zijn er bij de bezoekers van de Agridagen weinig ‘toeristen’ en haast alleen maar professionelen. Dat komt door de scherp afgelijnde focus op veehouderij: alle diensten en toebehoren voor pluimvee-, varkens- en rundveehouders en daarnaast mechanisatie op erfniveau. Omdat vooral lokale machinedealers deelnemen aan de beurs is de mechanisatie echt op maat van de boer. De importeurs die Agriflanders aandoen, komen sneller in de verleiding om op een beursstand te pronken met de grootste tractoren en duurste machines. Voor veehouders is dat minder interessant dan voor akkerbouwers en loonwerkers.

Twee weken voor de start van de beurs op 16 februari laat de organisatie weten dat de vier beurshallen volzet zijn. Ongeveer 200 standhouders, voornamelijk uit België en Nederland, tekenen present. Driekwart van de standhouders neemt voor de tweede opeenvolgende keer deel. De beursindeling in 2016 werd gesmaakt zodat standhouders op hun vertrouwde plek terug te vinden zijn. Bijna een kwart van de 20.000 m² grote beurs en 9.000 m² netto standruimte staat in het teken van stallenbouw en stalinrichting.

Twee jaar geleden veranderde de seminarieruimte van vrijdag- op zaterdagnacht in een dierenring voor de prijskampen. Deze keer krijgen de seminaries een vaste stek en worden ze gespreid over de drie dagen georganiseerd. Van vrijdag tot zondag gaan er zes door, waarbij de verschillende deelsectoren aan bod komen met een actueel en relevant onderwerp. Voor de pluimveehouderij is dat crisiscommunicatie, wat zeer relevant is in het licht van de fipronilcrisis en de undercoverbeelden die dierenleed aanklagen. Met Yves Panneels, woordvoerder van VLM Airlines, strikten de organisatoren een expert. Hij zorgde er mee voor dat het Exportslachthuis in Tielt met een extreem transparante bedrijfsvoering het vertrouwen van de goegemeente herwon na de undercoverbeelden van Animal Rights.

De melkveehouderij koerst in het postquotumtijdperk op grotere producties zodat dit seminarie draait rond de vraag of de verhoopte 40 liter melk per koe verzoenbaar is met maatschappelijke eisen en wensen inzake milieu en dierenwelzijn (bv. weidegang voor de koe). Varkenshouders worden zaterdag naar hun seminarie gelokt met het onderwerp ‘Een volgende crisis? Ik ben gewapend!’. Vier producenten delen hun bedrijfsstrategie en de zaakvoerder van een vleesverwerkend bedrijf (Equinox) houdt deze strategieën tegen het licht.

De provincie Antwerpen plant op vrijdagnamiddag een inspiratie- en netwerksessie over verbrede landbouw en werkt daarvoor samen met het Steunpunt Hoeveproducten. Collega-landbouwers praten voluit over de keuzes die ze op hun bedrijf maakten, en over de ideeën die ze nog hebben voor de toekomst. Verbrede landbouw kan voor een bijkomend inkomen en voor risicospreiding zorgen. Bovendien breng je burgers zo opnieuw dichter bij de landbouw. Het laatste seminarie vindt zondagvoormiddag plaats en verkent de biologische veehouderij. De aanwezigen kunnen ter plekke aftoetsen of bio een realistische optie is voor hun bedrijf. Voor alle seminaries is de toegang gratis, maar inschrijven is noodzakelijk omdat de zaak vol zal zitten met 200 geïnteresseerden.

Net zoals in 2016 vinden er twee prijskampen plaats, één voor fokvarkens en één voor melkvee. Prijskamp is voor die laatste niet het goede woord want het is meer een leerschool voor jongeren met een hart voor koeien. Tijdens de ‘Junioren Holstein Show’ bekwamen jongelui zich op zaterdag in het scheren en toiletteren van koeien, om de dieren op zondag te showen in de ring. De beste deelnemers worden afgevaardigd voor het Europees kampioenschap showmanship in Battice (provincie Luik).

De keuze voor het laatste weekend van het krokusverlof maakt het ook voor Oost- en West-Vlamingen mogelijk om naar de Agridagen af te zakken zonder al te veel fileleed. De beursorganisatie rekent ook op veel belangstelling vanuit Nederland. “Het is altijd onze bedoeling geweest om over de grens te kijken naar Zuid-Nederland”, zegt Gunther De Mey. “De samenwerking met landbouworganisaties ZLTO en LLTB willen we in de toekomst verder uitbouwen.” Voor de derde editie denkt de organisatie ook na over een luik paardenhouderij naast de drie traditionele dierlijke sectoren omdat de hippische sector zowel professioneel als recreatief sterk verankerd is in de Noorderkempen.

Hoofdsponsor van het hele gebeuren is nog steeds de bank Crelan. Gezien de band die Boerenbond met KBC heeft, is dat geen evidente samenwerking maar alle partijen zijn er zeer tevreden over. Bij Crelan zien ze de Agridagen als een vakbeurs die de wind in de zeilen heeft, en zijn plaats heeft naast twee andere belangrijke afspraken op de beurskalender die de steun van Crelan genieten: Agribex in Brussel en Foire de Libramont. De Agridagen genieten de volle steun van de nieuwe CEO van Crelan, Philippe Voisin. De man maakte carrière bij Crédit Agricoles in Frankrijk en Italië. Hij werkte in Parma, “een stad die landbouw ademt”, en heeft naar verluidt een hart voor landbouw.

Vakbeurs Agridagen vindt plaats van vrijdag 16 tot en met zondag 18 februari, telkens van 10 tot 18 uur. Vrijdagavond blijft de beurs langer open voor het pluimveeseminarie dat start om 18.15 uur. Alle info en inschrijven voor de seminaries via www.agridagen.be.

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek