nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

16.08.2016 Een op zes zelfstandigen onder armoedegrens

Vorig jaar verdienden 111.523 zelfstandigen in hoofdberoep minder dan 12.500 euro, terwijl de Europese armoedenorm voor een alleenstaande op omgerekend 13.020 euro per jaar ligt. Dat blijkt uit een onderzoek van het Neutraal Syndicaat voor Zelfstandigen (NSZ). Het NSZ deed het onderzoek op basis van gegevens van het Rijksinstituut voor de Sociale Verzekeringen der Zelfstandigen. "Als je weet dat er vorig jaar bijna 705.000 zelfstandigen in hoofdberoep waren, dan betekent dat 15,8 procent. Of één op zes", aldus Christine Mattheeuws van het NSZ.

Volgens de recentste cijfers van het Rijksinstituut voor de Sociale Verzekeringen der Zelfstandigen verdienden vorig jaar 111.523 zelfstandigen in hoofdberoep minder dan 12.500 euro per jaar. “Als je weet dat er vorig jaar bijna 705.000 zelfstandigen in hoofdberoep waren, dan betekent dat één op de zes”, zegt Christine Mattheeuws van het Neutraal Syndicaat voor Zelfstandigen (NSZ). “En dat cijfer is zelfs een onderschatting, want de Europese armoedegrens ligt op 1.085 euro per maand voor een alleenstaande. Op jaarbasis is dat dik 500 euro boven de grens in ons onderzoek.”

Dyzo, de organisatie voor zelfstandigen in moeilijkheden, zag het aantal aanvragen op drie jaar tijd verdubbelen, van 1.237 in 2012 tot 2.482 vorig jaar. Volgens parlementslid Robrecht Bothuyne (CD&V) die de cijfers opvroeg bij Vlaams minister van Werk Philippe Muyters, bewijst dat dat Dyzo een nuttige partner is voor zelfstandigen. Wel betreurt hij dat de samenwerking met steden en gemeenten niet van een leien dakje verloopt. "Uit cijfers blijkt dat maar liefst 67 procent van de Vlaamse gemeenten op geen enkele manier samenwerkt met Dyzo. De minister moet hen dringend sensibiliseren", aldus Bothuyne.

Bron: Belga/Gazet van Antwerpen

Volg VILT ook via