nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

30.07.2019 Eén regenachtig weekend lost droogteprobleem niet op

De regenval van afgelopen weekend verandert niets aan de captatieverboden die in grote delen van Vlaanderen gelden. Een blik op de webpagina Opdehoogtevandroogte.be leert dat de Droogtecommissie code oranje blijft hanteren. De gouverneurs passen de maatregelen die ze uitvaardigden in hun provincies voorlopig niet aan. Ook de problemen met blauwalgen zijn niet van de baan. In de Dender in Ninove zijn er deze week nog aangetroffen. Daar mag je geen water oppompen voor het beregenen van landbouwgewassen en ook niet als drinkwater voor het vee. Elders blijven de Vlaamse Waterweg en de Vlaamse Milieumaatschappij stalen nemen om kanalen en rivieren vrij te geven zodra het risico door algenbloei verdwenen is.

Tussen vrijdag en zondag zijn veel landbouwers getrakteerd op de neerslag waar ze al zo lang om smeekten. In Ukkel werd zaterdag 32 liter regen per vierkante meter gemeten door het KMI. Dat is meer dan er in de rest van de maand juli viel. Maïs, suikerbieten en groenten zag je meteen opfleuren. Toch zijn alle problemen niet van de baan door de deugddoende buien. De Vlaamse Droogtecommissie blijft code oranje hanteren, wat betekent dat de situatie wekelijks opgevolgd wordt. Ook de provinciegouverneurs handhaven de uitgevaardigde maatregelen, waarbij captatieverboden blijven gelden conform het advies om geen water op te pompen uit ecologisch kwetsbare waterlopen. Wel zwakte het Agentschap voor Natuur en Bos zijn code oranje in verband met brandveiligheid opnieuw af, tot code geel.

Aan de problemen met blauwalgen heeft de weersverandering niet meteen wat verandert. De Vlaamse Waterweg en de Vlaamse Milieumaatschappij geven op hun website  de actuele toestand weer. Blauwalgen zijn giftig en kunnen huidirritatie of misselijkheid veroorzaken bij mensen en dieren die met het besmette water in contact komen. Daarom is watercaptatie verboden, niet alleen als drinkwater voor het vee maar ook voor het beregenen van landbouwgewassen. Plaatsen waar het probleem zich voordoet, zijn onder meer de Dender, het kanaal Roeselare-Leie en het kanaal Bocholt-Herentals. De bevoegde autoriteiten nemen regelmatig stalen. Hoelang de blauwalgen voor problemen blijven zorgen, kunnen ze moeilijk voorspellen. Dat is afhankelijk van het weer en de stroming van het water.

Meer info: Opdehoogtevandroogte.be

Bron: VRT NWS / Belga / eigen verslaggeving

Volg VILT ook via