nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

26.06.2018 Eerste commerciële verticale boerderij voor kruiden

In Etterbeek heeft de start-up Urban Harvest de eerste commerciële verticale boerderij voor kruiden geopend. Ondernemers Olivier Paulus en Alexandre Van Deun verbouwen er kruiden zoals basilicum, oregano, dille en bieslook voor supermarkten, restaurants en cateringbedrijven. “We focussen in eerste instantie op kruiden, want die worden nu nog steeds massaal geïmporteerd vanuit Israël, Spanje en Kenia”, vertelt Alexandre Van Deun.

De verticale boerderij van Urban Harvest bestaat uit meerdere boven elkaar liggende teeltlagen, net zoals in de witloof- en champignonteelt. De kruidenplantjes worden gekweekt op basis van hydrocultuur gecombineerd met duurzame LED-verlichting. Urban Harvest gebruikt tot negentig procent minder water dan de traditionele landbouw. Omdat de plantjes binnen gekweekt worden, kan ook de temperatuur en de vochtigheid constant gehouden worden. “Dat zorgt voor ideale én duurzame groeiomstandigheden”, legt Alexandre Van Deun uit. “Zo kunnen we ook het hele jaar rond oogsten. Restaurants, cateraars en supermarkten zijn dus het hele jaar door zeker van kwalitatieve en duurzame gewassen.”

Het productiesysteem van de start-up benut bovendien optimaal elke vierkante meter. Een oppervlakte van een vierkante meter grondoppervlakte brengt op die manier al gauw tot 200 planten per oogst op. “De nood aan innovatieve teeltmethodes is hoog door de groeiende bevolking, de klimaatverandering en de beperkt beschikbare landbouwgrond en irrigatiewater”, zegt Olivier Paulus. “Urban Harvest is een deel van de oplossing om ons en onze toekomstige generaties van voeding te voorzien.” In september 2018 lanceert Urban Harvest een crowdfundingcampagne. De start-up wil minimaal 50.000 euro ophalen om de productiecapaciteit vanaf 2019 te verhogen tot meer dan drie ton gewassen per jaar.

Bron: Het Nieuwsblad / eigen verslaggeving

Beeld: KBC Start It / Urban Harvest

Volg VILT ook via