nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

26.06.2015 Eerste geval van BSE in Ierland sinds 2013

In Ierland is een eerste geval van BSE of gekkekoeienziekte ontdekt sinds 2013. Het nieuws komt hard aan in de rundvleessector, die nog maar net hersteld is van de economische schade die de vorige epidemie aangericht heeft. Alle dieren op het bedrijf werden geruimd. De Wereldorganisatie voor Diergezondheid (OIE) heeft Ierland recentelijk geherkwalificeerd als een "verwaarloosbaar risico". Mogelijk wordt dat nu opnieuw opgetrokken tot "beheersbaar risico".

Ierland is opgeschrikt door een nieuw BSE-geval. De Ierse autoriteiten beklemtonen dat het om één geïsoleerd geval gaat. Het dier werd begin juni dood aangetroffen op een boerderij in het noordoosten van Ierland. De 67 andere koeien op de boerderij werden geslacht. Zij testten negatief op BSE en hun vlees is vernietigd, zo bericht het Ierse ministerie van Landbouw.

De gekkekoeienziekte dook in de jaren 1980 in Groot-Brittannië op en breidde snel uit naar andere landen. Het eten van besmet vlees zou bij mensen de dodelijke ziekte Creutzfeldt-Jacob kunnen veroorzaken. Voor de Ierse veesector is de nieuwe besmetting slecht nieuws: Ierland is één van de belangrijkste exporteurs van rundvlees ter wereld, maar als gevolg van de gekkekoeienziekte was het imago flink geschaad. De Verenigde Staten en China legden zelfs een ban op de import op, die vorige maand pas is opgeheven.

Vanuit de sector wordt sussende taal gesproken. “Dit geïsoleerd geval zal geen gevolgen hebben voor de internationale handel in Iers rundvlees. De recent verkregen markttoegang in de Verenigde Staten, Japen en China komt niet in het gedrang”, zo liet Meat Industry Ireland, de sectororganisatie van de vleesverwerkende industrie, weten. “Consumenten kunnen op beide oren slapen wat de robuustheid van onze Ierse voedselveiligheid betreft”, klonk het bij Eddie Downey van de Irish Farmers’ Association.

Bron: Belga/The Irish Times

Beeld: Wikimedia Commons - Javier Esquibela

Volg VILT ook via