nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

12.12.2017 Eerste steen van dronecampus gelegd in Sint-Truiden

In Sint-Truiden is de eerste steen gelegd van Droneport, een unieke campus waar bedrijven in de dronesector zich kunnen settelen. De campus komt op de voormalige militaire site van Brustem, waar de bedrijven in drie afgebakende vliegzones hun drones kunnen testen op hoogten die normaal niet toegelaten zijn. Begin 2019 moet Droneport de deuren openen. POM Limburg investeert 2,5 miljoen euro in de campus.

De nieuwe campus moet een uitvalsbasis zijn voor de dronesector in Limburg, België, maar ook Europa. "Met een outdoor testcentrum, een landingsbaan van 2,4 kilometer, flexdesks en moduleerbare kantoorruimtes voor meer dan honderd werknemers, zal de toekomstige incubator de perfecte uitvalsbasis zijn voor start-ups en groeibedrijven in de drone- en luchtvaartsector", zegt Erik Gerits van POM Limburg. Begin 2019 moet Droneport zijn deuren openen. Naast de loods, die er nu al staat, en de incubator, zal er ook een controletoren gebouwd worden.

De bedrijven die zich vestigen op Droneport, krijgen naast kantoorruimte en vliegzones, ook ondersteuning bij onder meer droneregistratie, het certificeren van dronepiloten en verzekeringskwesties. Met die coaching en sectorgebonden kennis willen de partners zoveel mogelijk bedrijven aantrekken. Drones kunnen op Droneport vliegen in speciaal afgebakend luchtruim. "Ze kunnen daar hoger vliegen dan normaal toegelaten", zegt Jacques Waldeyer van Limburg Regional Airport.

"Niet onbelangrijk aangezien het aantal onbemande vluchten stijgt en er nood is aan duidelijke regulering. Bovendien heeft elk land een eigen, maar zeer beperkte regelgeving wat betreft drones. Eén van onze uitdagingen is dus ook om de wetgeving rond drones op de politieke agenda te krijgen en om die wetgeving universeel te verenigen. Pas dan gaat duidelijk worden tot wat de dronesector in staat is."

Burgemeester Veerle Heeren (CD&V) hoopt Sint-Truiden hiermee zowel nationaal als internationaal op de kaart te zetten. "Drones spelen een belangrijke rol in de ontwikkeling van slimme steden: ze kunnen gegevens verzamelen, parkeergedrag monitoren of een gebied in beeld brengen", aldus Heeren. "Door deze site ontwikkelt Sint-Truiden zich als het Europese kennis- en expertisecentrum van deze toekomstbepalende technologie."  

Bron: Belga / eigen verslaggeving

Beeld: Droneport.eu

Volg VILT ook via