nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

16.06.2017 Eerste steen van incubator Agropolis gelegd

In Kinrooi is de eerste steen gelegd van het 40 hectare grote bedrijventerrein Agropolis. De nieuwe incubator moet een fysieke ontmoetingsplaats worden voor start-ups en bestaande bedrijven in de land- en tuinbouwsector met een focus op agro-innovatie. Op de site kunnen op termijn een 25-tal bedrijven terecht. De totale investering in Agropolis bedraagt 2,35 miljoen euro en is afkomstig van de vzw Boterakker, de Limburgse investeringsmaatschappij LRM, de provincie Limburg en het Vlaams Agentschap voor Innoveren en Ondernemen.

Agropolis wil een fysieke ontmoetingsplaats worden voor start-ups en bestaande bedrijven in de land- en tuinbouw. Voor de starters is er een incubator en eens ze die ontgroeid zijn een volwaardige stek op het agro-bedrijventerrein. Begin 2018 opent het incubatorgebouw de deuren. Er wordt ruimte voorzien voor 12 kantoren tussen de 20 en 60 vierkante meter. Ook wordt er een co-working space gecreëerd waar bedrijven gemakkelijk kunnen samenwerken. "In de vier bedrijfsunits komt een productie- en onderzoeksruimte waar bedrijven naar hartenlust kunnen experimenteren met nieuwe technologieën", zo laat Kristof Das, de manager van Agropolis, bij de voorstelling van Agropolis weten.

In deze incubator, en het omliggende bedrijventerrein van 40 hectare, draait binnenkort alles om agro-innovatie, de ontwikkeling van nieuwe technologieën en toepassingen binnen de land- en tuinbouwsector. Op het bedrijventerrein zullen zich niet enkel start-ups vestigen. Er wordt ook gemikt op middelgrote ondernemingen. De interactie tussen de bedrijven moet ervoor zorgen dat ondernemingen sneller groeien.

Eén van de eerste bedrijven die hun intrek in de nieuwe incubator zullen nemen is IPM Impact, dat door inzet van nuttige organismen het gebruik van de chemische bestrijdingsmiddelen in de agrarische sector wil terugdringen. “De land- en tuinbouw is een belangrijke sector in Limburg die we moeten blijven ondersteunen”, aldus Inge Moors (CD&V), gedeputeerde van Landbouw van de provincie Limburg. “De sector bestaat uit bijna 3.000 bedrijven die meer dan 8.000 mensen tewerkstellen."

Agropolis zorgt er volgens de gedeputeerde voor dat land- en tuinbouw een sterke voedingsbodem krijgen om verder te innoveren. “De fysieke ruimte, coaching en begeleiding die de incubator voorziet, moet voldoende ruggensteun bieden om het nieuw en veelbelovend ondernemerschap te laten groeien. Dit kadert perfect in het strategisch plan voor Limburg (SALK) en verklaart meteen waarom wij als provincie meer dan 835.000 euro voorzien voor de realisatie ervan.”

Voor LRM, de Limburgse Reconversiemaatschappij, is Agropolis de negende incubator. Samen maken ze deel uit van een netwerk dat reeds goed is voor 216 start-ups met 635 mensen op de payroll. “Wij geloven sterk in nieuwe businessopportuniteiten in deze sector voor zowel grote bedrijven als start-ups”, zegt CEO van LRM Stijn Bijnens.

Bron: Belga

Beeld: Agropolis

Volg VILT ook via