nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

26.06.2015 Eerste Vlaamse Raad voor Dierenwelzijn opgericht

De Vlaamse regering heeft groen licht gegeven voor de oprichting van de eerste Vlaamse Raad voor Dierenwelzijn. Het adviesorgaan is samengesteld met vertegenwoordigers uit alle betrokken geledingen van de samenleving, zo laat het kabinet van minister van Dierenwelzijn Ben Weyts weten. Voor het eerst maken ook vertegenwoordigers van de dierenasielen en de distributiesector deel uit van de raad. “De raad wordt de denktank voor de dieren en zal met adviezen het beleid voor meer dierenwelzijn versterken”, aldus Weyts over de missie van het nieuwe orgaan. Voor de landbouwsector krijgen zowel Boerenbond als het Algemeen Boerensyndicaat een zitje.

Sinds zijn aantreden als de eerste Vlaamse minister voor Dierenwelzijn heeft minister Ben Weyts het beleidsdomein stelselmatig uitgebreid met nieuwe initiatieven. Een volgende stap in dat proces is de oprichting van de eerste Vlaamse Raad voor Dierenwelzijn die de federale voorloper zal vervangen. In het nieuwe adviesorgaan zijn alle belangengroepen vertegenwoordigd, aldus Weyts, die “evenwichtige adviezen wil, en dus gewaakt heeft over een evenwichtige samenstelling”.

Concreet zullen 14 organisaties in de Raad zetelen, aangevuld door vier of vijf deskundigen uit de wetenschappelijke wereld. Bij de 14 organisaties zitten onder meer de dierenasielen uit de vijf Vlaamse provincies, dierenrechtenorganisatie GAIA, de Nederlandstalige Gewestelijke Raad van de Orde der Dierenartsen, de Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten, de Nationale Raad van Dieren Liefhebbers, de Koninklijke Maatschappij Sint-Hubertus, de Belgische beroepsfederatie van handelaren in gezelschapsdieren en toebehoren (Andibel), de federatie voor handel en diensten Comeos en voor de landbouwsector Boerenbond en ABS.

De aanwezigheid van een asielvertegenwoordiger uit elk van de vijf provincies in de samenstelling van de Raad is een opvallend verschil met de vroegere adviesraad op federaal niveau. “De asielen doen belangrijk en broodnodig werk, ik wou hen absoluut aan boord”, aldus Weyts, die meegeeft dat er ook aandacht besteed werd aan de regionale spreiding. “Veel dossiers zijn streekgebonden”, zegt Weyts. “Zo zie je dat er in Limburg veel paarden worden opgevangen, in West-Vlaanderen is de problematiek rond runderen groter en de opvang van zwerfkatten is dan weer een thema in de verstedelijkte gebieden”.

Met handelsfederatie Comeos is ook de distributiesector voor het eerst vertegenwoordigd in de Raad voor Dierenwelzijn. Volgens Weyts heeft die sector bewezen een belangrijke rol te kunnen spelen. “Denk maar aan supermarktketens die geen kooi-eieren meer verkopen, of geen vlees meer willen van chirurgisch gecastreerde varkens”. De Vlaamse Raad voor Dierenwelzijn zal een belangrijke rol spelen in het uittekenen van het dierenwelzijnsbeleid, zo luidt de missie. “De Raad wordt een absolute referentie in het debat”, besluit Weyts. “Ik kijk uit naar een constructieve samenwerking”.

Bron: eigen verslaggeving

Volg VILT ook via