nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

28.09.2016 Eerste Waalse hennepfabriek ingehuldigd

In Marloie in de provincie Luxemburg is de eerste Waalse fabriek waar industriële hennep wordt verwerkt, ingehuldigd. Voor de boeren is het een opportuniteit om te diversifiëren in tijden van crisis, zo klonk het. Bij de opening van de fabriek waren verschillende politieke verantwoordelijken aanwezig, net als de boeren die via een coöperatie aangesloten zijn bij de productieketen. Momenteel is het Waals hennepareaal zo’n 450 hectare groot.

In Wallonië is een nieuwe hennepfabriek geopend. De zaden van de kempplant kunnen dienstdoen als vogelvoer. De vezels lenen zich bijvoorbeeld tot het maken van bouwmateriaal en linnen. Het project werd in 2011 opgezet door de coöperatie BelChanvre, waarbij 80 landbouwers zijn aangesloten, net als een tiental producenten. De investering bedraagt 2 miljoen euro, goed voor zes banen in Marloie. Er is momenteel 450 hectare hennep aangeplant. Die zal in de fabriek worden omgezet in vezels, scheven (houtachtige deel van de stengel) en zaden. De productie zou één van de volgende weken van start gaan. Binnen drie jaar mikt men op 3.500 ton vezels en 1.000 ton scheven.

Hennep gedijt goed in onze contreien, groeit snel zonder het gebruik van meststoffen en pesticiden en het verbetert ook de kwaliteit van de bodem. "Het is een ecologisch product met tal van voordelen, dat zijn plaats moet vinden binnen de Waalse landbouw", verklaarde Jean-Noël Degeye van de fabriek BE.hemp. "We beschikken over een uniek instrument en over een grote voorraad hennep om de fabriek dit jaar draaiende te houden". Maar Degeye wil nog meer producenten aantrekken. Een andere uitdaging bestaat erin voldoende afzetmarkt te vinden, al zijn de toepassingen van hennep erg uitgebreid.

Bron: Belga

Volg VILT ook via