nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

11.06.2018 EFSA en ECHA gehoord in PEST-commissie

Tijdens een hoorzitting in het Europees Parlement zijn het Europees Voedselveiligheidsagentschap (EFSA) en het Europees Agentschap voor Chemische middelen (ECHA) ondervraagd over hoe zij omgaan met de beoordeling van de schadelijkheid van gewasbeschermingsmiddelen. Ook professor Christopher Portier, voormalig hoofd van het Amerikaanse National Toxicology Program en onafhankelijk adviseur voor het Internationaal Kankeronderzoekscentrum (IARC) van de VN, kwam aan het woord. 

In het Europees Parlement heeft een hoorzitting plaatsgevonden waarin zowel EFSA als ECHA ondervraagd werden over hoe zij omgaan met adviezen over gewasbeschermingsmiddelen. Beide organisaties kwamen vooral in het glyfosaatdossier in de kijker te staan omdat hun adviezen en opinies door de Europese Commissie werden gebruikt om de markttoegang van de omstreden stof al dan niet te verbieden. In een vorige hoorzitting werd al de rol van het Duitse onderzoeksinstituut BfR besproken.

“Er moeten een paar serieuze vraagtekens geplaatst worden bij de modus operandi van onze agentschappen”, aldus Europarlementslid en co-rapporteur van de PEST-commissie. “Ik ben blij dat professor Christopher Portier ook aanwezig is. Hij stuurde destijds een brief aan de Europese Commissie waarin hij de bedrieglijke praktijken bij de beoordeling aan de kaak stelde. Als we het vertrouwen in de Europese instellingen willen herstellen, moeten de betrokken agentschappen de door hen gebruikte studies en de onderliggende data openbaar en toegankelijk maken.”

Lees het volledige verslag van de hoorzitting hier.

Bron: eigen verslaggeving

Volg VILT ook via