nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

20.10.2015 EFSA formuleert advies over insecten in voeding

Wanneer insecten als ingrediënt gebruikt worden voor menselijke voeding of voor veevoeder, dan zijn daar mogelijk biologische en chemische gevaren aan verbonden. Dat gevaar hangt af van de productiemethode, van het substraat waarmee insecten gevoed worden, de levensfase waarin de insecten worden geoogst, de insectensoorten, als ook de methoden die voor de verdere verwerking gebruikt worden. Dat stellen wetenschappelijke deskundigen van de Europese Voedselautoriteit EFSA.

Het gebruik van insecten in voedsel en veevoeder levert een aantal potentiële voordelen. Over de risico's van de productie, verwerking en consumptie van deze alternatieve bron van eiwitten is nog niet zoveel bekend. Daarom heeft de EFSA de potentiële biologische en chemische gevaren onderzocht, evenals de allergeniciteit en de milieurisico's. Het wetenschappelijk advies vergelijkt deze potentiële gevaren ook met die van de gangbare bronnen van dierlijke eiwitten.

Het voorkomen van prionen - abnormale eiwitten die ziekten zoals BSE bij runderen en de ziekte van Creutzfeldt-Jakob bij mensen veroorzaken - is naar verwachting gelijk of lager als het substraat geen eiwitten van de mens of herkauwers bevat. Over de overdracht van chemische vervuiling op insecten zijn er heel weinig data voor handen en is het risico dus moeilijk tot niet in te schatten. Volgens EFSA is het milieurisico van insectenkweek dan vergelijkbaar met dat van andere dierlijke productiesystemen.

Gezien de beperkte hoeveelheid aan beschikbare data om het risico van insecten in te schatten, raadt EFSA wel aan er verder onderzoek naar te doen.

Meer informatie: Scientific opinion Risk profile related to production and consumption of insects as food and feed

Bron: Agriholland/eigen verslaggeving

Beeld: Inagro - VIVES

Volg VILT ook via